Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint stabilizálódni látszik a helyzet Észak-Beregben, ahová legutoljára ért el a tarpai gátszakadásokon kiömlött tiszai ár.

Fazekas László elmondta: Taszaadony, Tiszakerecseny, Mátyus és Lónya körül is csökken már az árvíz szintje, valamivel kisebb a víz nyomása a falvak házait védő több százezer homokzsákból emelt ideiglenes töltéseknél. Vámosatyán, melynek 70 százalékát öntötte el az árvíz, vízügyi dolgozók szerdán megkezdték a vízkormányzást, tisztítják a csatornákat, átereszeket, hogy minél hamarabb megindulhasson a községben a helyreállítás, az újjáépítés.

A Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: a két tarpai gátszakadás közül elkészült az egyik szádfalas elzárása, míg a másiknál csütörtökön végeznek az acéllemezek leverésével. Azután követően megtámasztják a töltésléceket, majd azonnal hozzákezdenek a teljes védvonal megerősítéséhez egészen Gulács községig.

- Kiderült, hogy Tarpától lejjebb, Gulács körzetében is számos gátsuvadást okozott a víz ereje - számolt be róla az igazgató -, ami azt bizonyítja, hogy az ár kereste a kitörést és ha nem Tarpánál, akkor másutt szakadt volna át a töltés.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 14.)