Kedden biztosan a kormány elé kerül a gyógyszerárakról szóló kormányrendelet, függetlenül attól, hány gyártó írja alá a megállapodást. A tárca komplex patikai intézkedési csomagot készít, amely többek között engedélyezi a gyógyszercsomagok bontását. A célja lényegesen gazdaságosabbá tenni a gyógyszerfelhasználást. Az egészségügyi tárca napokon belül átfogó vizsgálatokat indít, részletesen ellenőrzi a kórházi szerződéseket, az egyéneknél pedig az elmúlt két év gyógyszerfogyasztását.

Március 20-án kormány elé kerül a gyógyszerárakat hosszú távon szabályozó rendelettervezet. Az utolsó egyeztetés után, ahol a tíz legnagyobb gyógyszergyártó cég jelen volt, a Pénzügyminisztérium és az egészségügyi tárca közös munkájával elkészült a javaslat, amely már csak a kormány támogatására vár. Tehát attól függetlenül, hogy hány gyógyszergyártó írja alá kedd reggelig a már minden érintetthez kiküldött megállapodást, ha a kormány igent mond a tervezetre, a kormányrendelet életbe lép, és július elsejétől az új árak érvényesek. Mikola István egészségügyi miniszter reményei szerint a cégek hetven-nyolcvan százaléka aláírja majd a szabályozást, azok azonban, akik ezt nem fogadják el, nem évezhetik annak előnyeit, a megkötések viszont rájuk is ugyanúgy érvényesek.

Az új szabályozás tartalmazza a korábbi, most újratárgyalt, úgynevezett "fixárasítást" is, azaz részletesen tartalmazza, mely készítmények lehetnek a referenciák, amely alapján a társadalombiztosítás támogatását számítják. A korábbi gyakorlattal ellentétben nem feltétlenül a legolcsóbb gyógyszerek kerülnek a referenciakörbe.

A referenciakörbe való bekerülés feltétele azonban, hogy az adott gyógyszer forgalma elérje az öt százalékot. Így választják ki az adott hatáscsoport készítményei közül a legköltséghatékonyabbat, s ennek ára alapján határozzák meg valamennyi, azonos hatású termék 50, 70 vagy 90 százalékos támogatását. A leendő kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy a piacon teljesen új gyógyszereket is bevonják a támogatotti körbe.

Ezzel egy időben az elmúlt időszak óriási kasszatúllépései miatt a tárca átfogó és komplex intézkedési csomagot készít. Most még folyik a szakmai munka az új szabályozásról, de bevezetésétől azt remélik, a jelenleginél lényegesen gazdaságosabbá válik a lakosság gyógyszerfelhasználása. Az intézkedéscsomagban szerepel például a gyógyszerkészletek bonthatósága, a kisebb kiszerelésű készítményekkel ugyanis a tárca szerint hatalmas pénzeket lehetne spórolni. Ugyancsak komoly megtakarítást remélnek a teljes gyógyszerpromóció szigorú szabályozásától, valamint a gyógyszertári árrések módosításától. Információnk szerint a jövőben más-más árréssel értékesíthetnék a patikák a drágább, eredeti készítményeket és az olcsóbb utángyártott, azaz generikus gyógyszereket.

Mint ismert, a gyógyszerkassza túlköltése tavaly 15 milliárd volt, s már idén is eddig csaknem öt százalékkal haladta meg a fogyasztás a megengedettet. Az egészségügyi tárca és más szakértők egyöntetű véleménye szerint az emberek mind- inkább a legdrágább, legújabb termékeket veszik, jóllehet ez gyakran a rossz és nem objektív tájékoztatásnak és nem feltétlenül a hatásosságnak köszönhető.

A Népszava értesülései szerint 30-40 intézményt, 100 orvost és 100 beteget érint az az átfogó ellenőrzés, amelyet a napokban indít az egészségügyi tárca az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénzeinek indokolatlan felhasználására, kiszűrésére. Mint ismert, Mikola István egészségügyi miniszter azért indít vizsgálatot és állított össze egy komplett intézkedési csomagot, hogy megakadályozza a gyógyszerkassza további túlköltését. A miniszter szerint ugyanis gyakran teljesen indokolatlan vizsgálatokat és gyógyszereket támogat a pénztár, s emiatt volt tavaly is 15 milliárdos a hiány. Ennek viszszaellenőrzésére készült el első lépésként egy háromrészes toplista: egyiken 40-50 intézmény, a másik kettőn 100-100 orvos, illetve beteg szerepel.

- Az intézményeknél a kórházi szerződéseket nézzük át, hogy valóban azokat a teljesítményeket számolták-e el, amelyekre szerződött velük a pénztár - nyilatkozta a Népszavának Donkáné Verebes Éva, az OEP főigazgató-helyettese. Elsősorban a laboratóriumoknál és a diagnosztikai osztályoknál indokoltak az ellenőrzések, itt figyelhető meg az utóbbi időben mind nagyobb teljesítmény, és itt fordulhatnak elő leginkább teljesen fölösleges, ugyanakkor rendkívül drága vizsgálatok.

(Mint arról a Népszava szombati számában beszámolt, csak tavaly 3 milliárdos veszteséget okozott, hogy a Honvéd Kórházban működő mikrobiológiai központban sorra végeztek teljesen indokolatlan esetekben méregdrága speciális szűréseket.)

- Az ugyancsak komoly összegeket "elszívó" CT- és MR-vizsgálatok konkrétan az OEP finanszírozási körébe tartoznak, itt a meglévő kapacitásokat figyeljük. A 100-100 orvost, beteget tartalmazó toplista személyre szóló, és pontosan látható, ki mennyit költött a pénztár kasszájából hónapról hónapra.

- A listák élén a betegek közül nem egynek havi 1,5-2 milliós támogatást fizetett ki az OEP, többnyire méregdrága, külföldi, ráadásul 90-100 százalékon térített készítményekre.

Az orvosoknál a havonkénti 30-40 millió forintos gyógyszerfelírások a legkirívóbbak. Az ellenőrzések során végignézzük majd, milyen kórelőzmény indokolja egy-egy páciensnél a horribilis számlát, illetve hogy az orvosoknak valóban van magyarázata a hatalmas összegű receptírásokra - mondta a főigazgató-helyettes.

Azt egyelőre nem tudni, mely esetekben miként bizonyítható az esetleges visszaélés, de ahol az lesz, a minisztérium és az OEP törvényi lehetősége visszakérni az "elherdált" kasszapénzt.

(Népszava)

Korábban:

( 2001. március 16.)