Átadták az idei Puliter-Emlékdíjakat vasárnap Budapesten. Tényfeltáró riportok kategóriában Schaffer Erzsébet és Scipiades Erzsébet, publicisztika kategóriában Nagy N. Péter, a képi megjelenítés kategóriában pedig Markert Károly kapott kitüntetést. Az életmű-díjat Zsolt Róbert sportújságíró vehette át. Az alkotóközösségek kategóriájában a RTL Klub Országház című műsora és a Pannonhalmi Szemle című folyóirat bizonyult a legjobbnak.

A Pulitzer-Emlékdíjakat azok az újságírók, rádiósok, tévések kaphatják, akik munkájukat magas szakmai színvonalon végzik, valósághű tájékoztatásra törekszenek, a polgári és politikai szabadságjogok kiteljesítéséért meggyőződéssel, kitartóan munkálkodnak, és ehhez méltó magatartást tanúsítanak.

Hankiss Elemér, a Joseph Pulitzer-Emlékdíj Alapítvány új elnöke megköszönte Vásárhelyi Miklós alapító elnök tízéves munkáját, amely - mint mondta - nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Pulitzer-Emlékdíj mára az ország egyik legrangosabb díjává vált.

A 2000. évi elismerések odaítélése kapcsán Hankiss Elemér kiemelte: az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektettek azon újságírók munkájának elismerésére, akik valamilyen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a magyar társadalom néhány alapvető kérdésének megvilágításában, akik szociális érzékenységükről is tanúbizonyságot tettek.

"Egyetlen új mozzanatot vezettünk be a korábbiakhoz képest, figyelmünket kiterjesztettük a magazin-irodalomra is abból kiindulva, hogy ez ma már legalább olyan fontos, mint a politikai, közéleti napi sajtó és heti sajtó, nagy szerepet játszik a magyar társadalom tudatának, érzelemvilágának, életmódjának alakításában" - mondta a kuratórium elnöke.

A tényfeltáró riportok, cikkek, cikksorozat társadalmi eseményekről, szociális jelenségekről kategóriában Schaffer Erzsébet, a Nők Lapja és Scipiades Erzsébet, a Magyar Hírlap munkatársa, a publicisztika kategóriában Nagy N. Péter, a Népszabadság főmunkatársa, a képi megjelenítés kategóriában pedig Markert Károly operatőr kapott díjat.

Az életmű-díjat Zsolt Róbert sportújságíró vehette át. Az alkotóközösségek kategóriájában a RTL Klub Országház című műsorának és a Pannonhalmi Szemle című folyóirat szakmai műhelyei kaptak elismerést.

Rádiós riporteri, szerkesztői, műsorvezetői tevékenységéért Rádai Eszter, a Magyar Rádió munkatársa vehette át a díjat, a sajtótörténeti mű kategóriában pedig Ormos Mária történész, egyetemi tanár Egy magyar médiavezér, Kozma Miklós című kétkötetes médiatörténeti könyvéért kapott elismerést.

A Pulitzer-Emlékdíjat - az Egyesült Államokban élő Pulitzer-család hozzájárulásával - a magyar származású Paul A. Fabry, vagyis Fábry Pál és a Magyar Hitelbank Rt. alapította az újságírói, szerkesztői, illusztrátori és sajtófotós szakma elismerésére. A pályadíj összege kategóriánként 300 ezer forint, és 1000 dollár. A díjakért - az amerikai Pulitzer-díjjal azonosan - hét kategóriában lehetett pályázni, a kuratórium összesen 131 pályaművet értékelt.

(MTI)

Ajánló:

angolul