Magasabb sebességfokozatra kapcsol a héten a törvényhozás. Bizottságokban tevékenykednek a honatyák, akik kihelyezett üléseket is tartanak, s több miniszter, állami vezető beszámolóját is meghallgatják. Az alkotmányügyi bizottság szerdán, míg az információs szakbizottság csütörtökön vitatja meg az elektronikus aláírásról szóló új törvényjavaslatot.

A héten döntenek a lex Répássy általános vitára való alkalmasságáról is. Szintén döntésre érett Hack Péter és Szent-Iványi István SZDSZ-es képviselők önálló indítványa a kormányzati szintű korrupció elterjedésének megakadályozásához szükséges törvények módosításáról. Terítéken a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény, továbbá a Munka törvénykönyve módosítása, amely a héten több bizottság napirendjén is szerepel.

A háromszáz fős főtisztviselői kar létrehozásával számoló új köztisztviselői törvény esetében pedig már a módosítójavaslatokról tárgyalnak a honatyák. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága kedden zárt ülésen ismét meghallgatja Demeter Ervin polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító minisztert a Franciaországban menedékjogot kért zámolyi romák és az orosz titkosszolgálat esetleges operatív akciója közötti kapcsolatról.

A gazdasági bizottság megkezdi a hírközlési törvényjavaslat általános vitáját. Az idegenforgalmi bizottság kedden hallgatja meg Matolcsy György gazdasági minisztert, s tájékozódik a Nemzeti Üdülési Alapítvány vagyongazdálkodásáról is. Oberfrank Ferenc, az OEP főigazgatója a költségvetési bizottságot informálja a gyógyszerkasszáról. Mikola István egészségügyi miniszter pedig a testület szerdai kihelyezett ülésén, a Semmelweis egyetemen ad számot az egészségügy finanszírozásának döcögős reformjáról. A dunai kormánybiztos, Székely László a Bős-Nagymarosi vízlépcsőre vonatkozó hágai döntéssel kapcsolatos magyar-szlovák tárgyalások jelenlegi állásáról ad képet a külügyi bizottság előtt. Mélyebb vizekre evez Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, aki szerdán az önkormányzati bizottság albizottságát tájékoztatja legfrissebb tapasztalatairól. Pénteken a testület tagjai kihelyezett ülésen közvetlenül is megismerkedhetnek a tiszai árvízi védekezés utómunkálataival.

Figyelmet érdemel, hogy mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló 2000. évi CXLIV. törvényt máris módosítaná a kormány. A szakbizottság napirendjén szereplő javaslat lényege: ha a szövetkezet saját forrásból nem tud fizetni, a vételárat átvállalja az állam. Az ÁPV Rt. ezzel mentesül a kötelezettségek alól. Szerdán a kergemarhakór továbbá a száj- és körömfájás elleni védelem helyzetéről tájékozódik az integrációs bizottság.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

( 2001. március 12.)