Intenzív csapadékzóna érte el vasárnapra hajnalban a Felső-Tisza körzetét, hétfő reggelig 10-17 milliméter eső várható. A vízügyi szakemberek 1,5 méteres vízszint- emelkedésre számítanak, a folyó azonban még így is a medrében marad. Befejezték a károk felmérését az árvíz sújtotta településeken. Az előzetes adatok szerint 2.034 magán- és 48 önkormányzati tulajdonú épület károsodott.

Intenzív csapadékzóna érte el vasárnapra hajnalban a Felső-Tisza körzetét, ahol a meteorológiai előrejelzés alapján a következő 24 órában területi átlagban is jelentős, 10-17 milliméter eső várható.

A számottevő csapadék hatására a vízügyi szakemberek a korábbi napokban észlelteknél nagyobb, 1-1,5 méteres vízszint- emelkedésre számítanak a Tisza tiszabecsi és tivadari szelvényében, de a jelenlegi feltételezés szerint a vízmagasság mindenütt a készültségi szint alatt marad.

A Tisza felső vízgyűjtőjén az elmúlt napokban hullott csapadék hatására kialakult újabb kisebb árhullám vasárnap délután elérte Záhony-Dombrád térségét.

Az intenzív védekezés hatására tovább csökken az árvíz szintje Észak-Beregben, ahol a vízügyi szakemberek számítása szerint a tarpai gátszakadásokon át kizúdult vízből még 5,1 millió köbméter van az elöntött területen.

A szakértőkből álló munkacsoportok befejezték a károk felmérését az árvíz sújtotta 52 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen és megkezdődött az adatok összesítése, ellenőrzése. Az előzetes adatok szerint 2.034 magán- és 48 önkormányzati tulajdonú épület károsodott. Összedőlt 215 építmény, ebből 213 magántulajdonban volt. A sérült, veszélyes épületek száma 693, 647 magán, 45 önkormányzati. Veszélyeztetett 1175 építmény, ezekről később lehet megállapítani, hogy mennyire károsodtak.

A Felső-Tisza vidékén mintegy 2.100 épületben keletkezett kár elérheti a 4,5 milliárd forintot, a helyreállítás költségei pedig várhatóan 9-11 milliárd forintot tesznek ki - mondta el Demeter István, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője.

Emellett az árvíz elleni védekezés is jelentős költségekkel jár. Naponta 332 millió forintba került az utóbbi napokban. A két hete tartó árvíz-védekezési munkálatok kiadásai meghaladják a 3,5 milliárd forintot.

Az árvízi védekezésben szombaton 1.129 jármű és gép vett részt, felhasználtak 32 ezer homokzsákot, 387 négyzetméter szádlemezt, 5.800 tonna követ és kavicsot, 520 négyzetméter fóliát, 6.400 köbméter homokot. A védekezési munkában 6.313 vízügy, katonai, határőri, rendőri, polgári védelmi valamint közerő vett részt.

A Magyar Posta Rt. hétfőtől díjmentesen juttatja el a segélyszállítmányokat az árvíz sújtotta településekre. Emellett a 127 forintos bélyegek árából 100 forintot juttatnak az árvízkárosultaknak. - közölte Szigeti Ildikó, a Magyar Posta szóvivője.

(MTI)

Korábban:

( 2001. március 17.)