Százötven millió forintos csalás-sorozattal vádolja többek között az ügyészség Zalatnay Saroltát, az ismert popénekesnőt. A hétfőn a Fővárosi Bíróságon kezdődő büntetőperben akár 12 év börtönre is ítélhetik az énekesnőt.

A vádirat szerint a Zalatnay által vezetett cégek pénzügyi nehézségei, többek között két 60 millió forintos behajthatatlan kinnlevősége miatt az énekesnő 1996-97-ben magas kamatra pénzt vett fel 40 magánszemélytől, összesen mintegy 150 millió forint értékben. Ezt részben saját maga személyesen intézte, részben közvetve az A és M Pénzügyi Tanácsadó Kft-n keresztül. A pénz túlnyomó részét azonban nem fizették vissza. Az ügyészség emiatt 43 rendbeli csalással vádolja Zalatnay Saroltát. Vádlott-társa az A M Kft. két alapítója illetve egy a kft. nevében ügyvédként eljárt személy.

Az A és M Kft. hirdetésben toborozta a befektetőket és a tőkeigénylőket, és extra profitot, garantált szerződéseket ígért nekik. A cég egyik vezetője illetve egy, a kamarai névjegyzékből már törölt ügyvéd, aki ennek ellenére ügyvédként járt el a kft. nevében, a befektetőknek személyes megbeszélések során havi 10-15 százalékos kamatot ajánlott, továbbá fedezetként gépkocsit, ingatlant illetve azt, hogy ügyvédi letétben helyezik el az átvett pénzt.

Valójában azonban mindkét vádlott Zalatnay Saroltának adta át a befektetőktől kapott pénzt. Az ügyletek nyomán az A és M Kft. 10 százalékot, az ügyvéd pedig 2 százalékot tartott meg magának. A kft. két alapítóját jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségével, ez esetben betétgyűjtéssel is vádolják - derül ki az egyik vádiratból.

Más ügyekben milliós nagyságrendű hitelek kapcsán elkövetett hitelezési csalás, tartozás fedezetének elvonása és magánokirat hamisítás bűncselekményével, továbbá gazdasági adatszolgáltatás elmulasztásának vétségével vádolják az énekesnőt.

A hitelezési csalást tartalmazó vádirat szerint Zalatnay 1997-ben fiktív gépkocsi-adásvételi szerződéssel teremtett fedezetet egy többmilliós hitelhez, miközben a színleg eladott Mercédeszt odaajándékozta élettársának, az ügy másodrendű vádlottjának, aki pedig a harmadrendű vádlottnak adta el.

A rendőrségen az énekesnő arra hivatkozva kért új forgalmi engedélyt, hogy a régi elveszett. Így aztán mindhárom vádlott tovább használhatta azt a gépkocsit, aminek egy vissza nem fizetett kölcsön miatt már más tulajdonában kellett volna lennie.

A vádiratokban Zalatnay Sarolta terhére rótt bűncselekményekért a bíróság halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztést is kiszabhat.

(MTI)