Megdöbbenéssel és értetlenséggel fogadta a visszahívásáról szóló hírt Boros Imre PHARE-miniszter. Az FKGP Csongrád megyei szervezetének szombati ülésén Torgyán József kisgazda elnök javasolta Boros visszahívását. Torgyán szerint Borosnak az agrárrendelet egyoldalú módosítása miatt kell mennie. A visszahívásra csak akkor kerülhet sor, ha a párt megyei szervezetei ezt javasolják az országos elnökségnek.

Boros Imre PHARE miniszter távozását sürgeti Torgyán József pártelnök és a csongrádi kisgzadák. A miniszter szóvivője, Németh Zsolt útján közölte, hogy a megyei kisgazdák véleménye téves információkon alapul. A csongrádi kisgazdák ugyanis – többek között - azért követelték Boros távozását, mert szerintük megbízott agrárminiszterként egyoldalúan változtatott az agrártámogatási rendeleten és megsértette a kisgazda társadalmat.

Boros ezzel kapcsolatban állította: az idei agrártámogatási rendeleten a megbízott agrárminiszter csak a működéséhez szükséges kisebb módosításokat végzett. A hús- és csirkeexport támogatásának megadásával több százmillió dolláros exportra nyílik lehetőség, ami az egész nemzetgazdaságra jótékony hatással lesz. Lehetővé teszi, hogy a termelők további árukészleteket adhassanak el, vélhetően magasabb áron.

Boros Imre szóvivője útján elmondta, hogy Vonza András jelöltségét az agrárminiszteri posztra az FKGP-n belül működő polgári tagozat tagjaival egységesen támogatta.

Borost Torgyán József pártelnök szólította fel távozásre a Független Kisgazdapárt Csongrád megyei szervezetének szombati nagygyűlésén. A Független Kisgazdapárt elnöke azzal magyarázta a megyei kisgazda vezetők döntését, hogy Boros Imre egyoldalúan megváltoztatta az agrártámogatási rendeletet, s megsértette a kisgazda társadalmat.

Torgyán József szerint amennyiben a Független Kisgazdapárt országos elnöksége visszahívja Boros Imrét, a koalíciós szerződés értelmében le kell váltani. De hogy a visszahívásra sor kerül-e, azt a párt megyei szervezeteinek álláspontja ismeretében fogja eldönteni az országos elnökség - állította Torgyán.

Nem a szombati nagygyűlés volt az első fórum, ahol lemondásra szólították fel Borost. Korábban a győri kisgazdák és Balogh Gyula is a miniszter távozását követelte.

(MTI)

Korábban:

( 2001. március 15.)