Egy hónap múlva, április 24-én áll a bíróság elé Tasnádi Péter, akit az ügyészség az országban elsőként vádol bűnszervezet létrehozásának és irányításának bűntettével. Tasnádit, aki szerint az ellene indított hadjáratnak egyetlen alapja az, hogy konkurenciát képvisel az őrző-védő cégek piacán, 1999. szeptember 6-án vették őrizetbe.

Czine Ágnes a Pest Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője elmondta, hogy az ügyet - tekintettel bonyolultságára, illetve összetettségére - rendhagyóan nem három, hanem öttagú tanács, két bíró és három ülnök tárgyalja.

A vádirat megállapítása szerint Tasnádi Péter az általa kialakított szervezet vezetőjeként anyagi követeléseit törvénybe ütköző módon törekedett behajtani társai segítségével.

- Egy sértettet a vele szemben fennálló tartozás miatt Tasnádi Péter bűntársai olyan súlyosan bántalmaztak, hogy sérüléseibe belehalt - tartalmazza a vádirat.

A Pest Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint több esetben a sértettek súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, és a bántalmazások hatására részben eleget is tettek Tasnádi követeléseinek.

A főügyészség szerint Tasnádi Péter 1995-98 között a személyi jövedelemadó bevallásában több mint félmilliárd forint nem vallott be, és az ezután járó mintegy 156 millió forintot nem fizette be. A vádirat szerint a Tasnádi Péter tulajdonában lévő kft. a Józsefvárosi piac őrzése során különböző gazdasági társaságokkal olyan alvállalkozói láncolatot alakított ki, amelynek eredményeként 235 millió forintos bevétel került vissza Tasnádihoz.

A vádlott emellett a 1999 elején az egyik, részben a tulajdonában álló gazdasági társaság bankszámlájáról mintegy 77 millió forintot vett fel, majd a pénzösszeggel sajátjaként rendelkezett, illetve a Németországban engedély nélkül nyitott bankszámlán csaknem 66 millió forint értékű devizát helyezett el.

Pest Megyei Főügyészség Tasnádi Pétert - részben mint felbujtót, illetve társtettest - két rendbeli folytatólagosan elkövetett önbíráskodás bűntettével, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel, bűnszervezet tagjaként elkövetett zsarolással és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaéléssel vádolja.

Az ügyészség emellett különösen nagy értékre folytatólagosan elkövetett sikkasztással, hat rendbeli, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalással, valamint devizabűntettel, illetve bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolja az ismert vállalkozót, aki 1999. szeptember 9-e óta van előzetes letartóztatásban.

Tasnádi az ellene évekkel ezelőtt indított pusztító hadjáratnak egyetlen alapját abban látja, hogy cége komoly konkurenciát képvisel az őrző-védő cégek piacán. Szerinte volt magas rangú rendőrök, akik maguk is örző-védő körökben érdekeltek így szeretnék őt és cégét kiütni a versenyből.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 5.)