Időközi képviselő- és polgármester-választást tartanak ma Pest megyében, a dabasi központú 14. számú választókörzetében, valamint Ócsán. A választást az elmúlt év október 16-án autóbalesetben elhunyt Buza Attila fideszes országgyűlési képviselő, egyben Ócsa polgármestere megüresedett helyének betöltésére írták ki.

Aligha lesz érvényes a dabasi időközi országgyűlési választás első fordulója, miután az este hat órai összesítés szerint 13.551-en járultak az urnák elé, ami a választásra jogosultak 25,87 százalékát jelenti. Az érvényességhez a választásra jogosultak több mint 50 százalékának részvételére lenne szükség.

Legtöbben Ócsán járultak az urnák elé, itt 41 százalékos a részvételi arány, amíg legkevesebben Hernádon mentek el szavazni este hat óráig, itt a helyiek 15,29 százaléka adta le szavazatát.

Valószínűleg az országgyűlési helyért a verseny eldöntése a nyolc induló között az árpilis 8-án sorra kerülő második fordulóra marad.

Tizenöt településen 58 szavazókörben járulhatnak a lakosok az urnák elé reggel 6 és este 19 óra között. A parlamenti képviselői helyre nyolcan pályáznak: Franka Tibor a MIÉP, Juhász Károly a Zöld Demokraták, Komjáti Jakab a KDNP, Kovács István az MSZP, Nagy Ferenc az SZDSZ, Palotai Sándorné Bodó Ágnes a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület (HOME), Pusztai Erzsébet az MDNP-Vállalkozók Pártja és Szűcs Lajos a Fidesz, az MDF és az FKGP közös jelöltje.

Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki megkapja az érvényes szavazatok több mint felét, feltéve, hogy a szavazáson az arra jogosult választópolgárok több mint 50 százaléka leadja voksát. Amennyiben ma nem lesz érvényes, illetve eredményes a választás, akkor a második fordulót április 8-án tartják. Ekkor már az a képviselő nyerhet, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, feltéve, hogy a választáson az arra jogosultak több mint egynegyede részt vesz.

A szavazás egy szavazólapon történik, Ócsa nagyközség kivételével, ahol polgármester-választást is tartanak. E posztért ketten versengenek: Buzáné Icsó Zsuzsanna a Fidesz színeiben indul, Dönti Károly független jelölt.

(MTI)