A Tisza középső szakaszán mért vízállások szerint a folyó vízszintje Tiszalöktől Martfűig gyakorlatilag alig változik, Martfű alatt lassú áradás észlelhető.

A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vasárnapi szolnoki tájékoztatása szerint Szolnoknál vasárnap szombathoz hasonlóan 829 centimétert mértek, ez az érték több mint két méterrel kevesebb a tavalyi, évszázados rekordként elkönyvelt 1041 centimétertől.

Az elmúlt 24 órában az igazgatóság területén 1-2 milliméter csapadék hullott, vasárnap déltől megélénkülő délnyugati szélre kell számítani, a széllökések ereje elérheti az 50-60 kilométer/óra sebességet.

A közép-tiszai 410 km hosszú árvízi fővédvonalakon a készültség mértéke nem változott, Tiszafüredtől Csongrádig harmadfok van érvényben. A védekezésben foglalkoztattak létszáma 960 fő. A folyamatos figyelőszolgálat keretében a védvonalak minden méterét naponta többször ellenőrzik. A szombat nyugodtan telt a gátakon, az elmúlt 24 órában rendkívüli esemény nem történt, jelentősebb beavatkozásra nem volt szükség.

Az árvízi jelenségek száma, a fakadó- és szivárgóvízzel borított terület mérete, a talaj és a gátak vízzel való telítettsége miatt naponta mintegy 10-15 százalékkal nő. Jelenleg 51 kilométeren 87 hektár áll víz alatt a gátak mentett oldalán. A csurgások száma 42-re emelkedett.

Tiszasüly, Nagykörű, Kőtelek környékén, Vezsenyen és a Tószeg-Szolnok közötti közút sasi kanyarjánál a szokásos hullámverés elleni munkák folytatódtak, amelyek elsősorban a meglévő létesítmények helyreállítását, kiegészítését jelentették. Szolnok és Zagyvarékas között a határ menti őrháznál tereprendezést, Tószeg laposhalmi részén felületrendezést végeztek, illetve egy helyen a tavaly kiépített szivárgóvíz elvezető rendszer kisebb kotrása, karbantartása is megtörtént.

Egyre több helyen kell a védekezőknek szivattyúzni, az elmúlt 24 órában a most üzemelő 12 szivattyútelep közel 240 ezer köbméter vizet emelt át a folyóba.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 23.)