Az árvízkárokkal és a helyreállítással foglalkozott a napirend előtt felszólalók többsége hétfőn a parlamentben. Orbán Viktor kormányfő elmondta: az árvíz miatt elszenvedett károk mértéke mintegy 15 milliárd forintot tesz ki, a károk elhárítása és az újjáépítés együttes költsége hozzávetőleg tíz milliárd forinttal kerül majd többe.

A miniszterelnök szavai szerint a kormány szándéka az, hogy nyár végére minden érintett feje fölött a saját házának a teteje legyen. Kitért arra: a kormány számít az önkormányzatok segítségére annak érdekében, hogy a helyben lakók között ne történjenek igazságtalanságok a házak újjáépítése során.

Orbán Viktor jelezte: három héten belül tárgyalóasztalhoz ül Kárpátalján az ukrán kormányfővel, hogy megbeszélést folytasson vele a jövőbeni árvízveszély elhárításáról. A kormánypárti és az ellenzéki frakciók felszólalói egyaránt üdvözölték az árvízzel összefüggő kormányzati lépéseket, és felajánlották támogatásukat a helyreállítási és újjáépítési munkálatokhoz.

Az ülés kezdetén letette miniszteri esküjét az Országgyűlés előtt Vonza András, akit március 26-i hatállyal nevezett ki miniszterré Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Az elektronikus aláírásról szóló előterjesztést az információs rendszerváltás első sarkalatos törvényjavaslatának nevezte expozéjában Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Elmondta, hogy a javaslat elfogadása előfeltétele az olyan új intézmények szabályozásának, mint az elektronikus kereskedelem, az elektronikus üzletvitel, illetve az állami szférában az elektronikus kormányzás és az elektronikus közigazgatás.

Tájékoztatása szerint az elektronikus aláírás olyan, a küldeményhez csatolt adat, ami szavatolja, hogy a feladó valóban az, aki aláírásával szentesítette az okmányt.

- A szabályozás alapvető célja, hogy az elektronikus aláírás a kézzel aláírt okiratokkal azonos joghatállyal bírjon, tehát a törvénynek lehetővé kell tennie, hogy az egymástól távollevő felek közötti üzenetváltások megbízhatóak, az elektronikus úton közzétett szerződéses nyilatkozatok jogilag is érvényesíthetőek legyenek - fogalmazott Stumpf István.

Az előterjesztő hangsúlyozta, hogy a törvény nem tenné kötelezővé az elektronikus aláírás alkalmazását azonnal, hiszen a gazdaság nem minden szereplője rendelkezik az ehhez szükséges technikai feltételekkel, és a közigazgatásban sincs meg az azonnali bevezetéshez nélkülözhetetlen műszaki háttér.

A kormánypárti képviselők és a MIÉP vezérszónoka támogatásukról biztosították a javaslatot, míg az MSZP és SZDSZ csak módosításokkal tartja elfogadhatónak.

- A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosítását kezdeményező javaslat elősegíti, hogy a polgárok segély helyett munkát kapjanak - mondta az előterjesztés hétfői expozéjában Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára.

Tájékoztatása szerint a kormány által javasolt módosítások lehetővé teszik, hogy az állam hatékonyabban tudjon foglalkozni a munkahelyteremtéssel, illetve -megőrzéssel, a fiatalok és a gyermeket nevelők munkához juttatásával, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási nehézségeivel.

Elmondta: a törvényjavaslat indítványozza a Foglalkoztatási Hivatal létrehozását, amely ellátná a munkaerőpiaci alap működtetésének feladatait, a munkaügyi központok irányítását, a munkanélküli ellátások és a foglalkoztatást elősegítő támogatások nyújtásával kapcsolatos feladatokat, valamint működtetné a foglalkoztatási nyilvántartást. Ez a hivatal a kabinet szerint elősegíti majd, hogy a munkaügyi központok hatékonyabban foglalkozhassanak a hozzájuk fordulók munkába irányításával.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 26.)