Továbbra sem tudni, hogy kik kaptak havi fizetést a kisgazda minisztériumokból. Boros Imre - aki egy hónapig vezette az agrártárcát megbízott miniszterként - ugyan készített egy listát ezekről az emberekről, ám ezt - vagy ennek egy verzióját - egyelőre csak Vonza András jelenlegi miniszter kapta meg. Vonza viszont azt állította az [origo] kérdésére, hogy fejből nem tudja, kik kaptak pénzt. A kisgazda irányítású minisztériumok megegyeztek, hogy listát készítenek az alkalmazott tanácsadókról.

Ahogy arról az [origo] is beszámolt: Boros Imre - aki közel egy hónapig felügyelte az agrártárcát - elkészített egy olyan listát, amely azoknak a személyeknek a nevét tartalmazza, akik különböző jogcímeken pénzt kaptak a korábban Torgyán József által vezetett FVM-ből. Az egyik kereskedelmi televízió szerint szinte minden megyei kisgazda elnöknek volt úgynevezett tanácsadói szerződése az agrártárcával. Boros Imre listáját eddig senki sem látta. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető elmondta: a hírekkel ellentétben nem kapott listát sem Borostól, sem mástól. Vonza András jelenlegi agrárminiszter elismerte, hogy valóban létezik egy lista, ami az FVM.ben van, ám mivel ő a parlamentben van, nem tudja megmondani, hogy kik szerepelnek rajta, és mennyi pénz kifizetéséről van szó.

Szabó János honvédelmi miniszter elmondta: a kisgazda miniszterek megegyeztek abban, hogy mindegyikük öszeállítja azoknak a személyeknek a listáját, akik tanácsadói címen pénzt vettek fel az FVM-ből, a Honvédelmi Minisztériumból és a Környezetvédelmi Minisztériumból. Turi-Kovács Béla az [origo]-nak elmondta: ő nem készít listát, mivel neki nincs és nem is volt politikai tanácsadója, a szakértők viszont szakmai munkát végeznek. A miniszterek arról is megállapodtak, hogy ezeket a listákat nem hozzák nyilvánosságra, csak a frakciótagoknak van joguk megismerni.

Meg nem erősített híreink szerint Tímár György képviselő - aki a korább környezetvédelmi miniszter, Ligetvári Ferenc politikai tanácsadója volt - kapott pénzt a KVM-től.

Az [origo] megkereste az FVM személyügyi osztályát, hogy megtudja, kiket és mennyi pénzért alkalmazott a tárca tanácsadóként és szakértőként. A minisztérium sajtóügyeletese közölte: a miniszternek sok dolga van, és az [origo] tájékoztatása "nem a preferált ügyek közé tartozik". Az adatvédelmi biztos irodáján azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindenképpen közérdekű adat, hogy mennyit fizettek ki ilyen tevékenységért, és a fizetést kapó személyek neve is csak akkor maradhat titokban, ha nem közszereplők.

[origo]