,Politikusoknak nincs helyük a közszolgálati televízió hatósági felügyeletében", valamint "illetéktelen politikai befolyás fenyegeti a kifejezés szabadságát Magyarországon" - fogalmaz a Nemzetközi Újságíró Szövetség a magyar közszolgálati rádiózás és televíziózás helyzetéről írt jelentésében. A Brüsszelben kiadott dolgozat összegzése szerint: "a kormányzó koalíció lépései kérdésessé teszik Magyarország elkötelezettségét a valóban szabad közszolgálati televíziózás alapelvei iránt.

A magyar közszolgálati rádiózás és televíziózás felügyeletének alapvető átalakítását sürgeti a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) Brüsszelben kiadott jelentése. A brüsszeli központú IFJ négytagú küldöttsége múlt hónapban Budapestre látogatott, hogy újságírókkal, médiaszakértőkkel és politikusokkal találkozzon és a Magyar Televízió helyzetéről tájékozódjon. A hatvanoldalas jelentés, melynek címe "Televízió a szakadék szélén - a közszolgálati televíziózás politikai és szakmai válsága Magyarországon" megállapítja, hogy a magyar közszolgálati média és különösen a közszolgálati tévé "a politikai manipulációk és a közmédiát felügyelő hatóságok szándékos gondatlansága miatt olyan mértékben meggyengült, hogy a megsemmisülés szélén áll".

Az Aidan White főtitkár által vezetett misszió tapasztalatai szerint Orbán Viktor kormánya új médiaháborút indított a kormány tevékenységéről kritikusan beszámoló média ellen. A jelentés számos olyan, az elmúlt két év során történt incidenst említ, amelynek során a kormány közvetetten beavatkozott a média tevékenységébe. Az IFJ álláspontja szerint "politikusoknak nincs helyük a közszolgálati televízió hatósági felügyeletében", és az "illetéktelen politikai befolyás fenyegeti a kifejezés szabadságát Magyarországon". A jelentés a magyar EU-csatlakozásra is kiható jelentőséget tulajdonít a közszolgálati televízió helyzetének: "Összefoglalva, a misszió arra a következtetésre jutott, hogy a kormányzó koalíció lépései kérdésessé teszik Magyarország elkötelezettségét a valóban szabad közszolgálati televíziózás alapelvei iránt.

Bende Gyöngyi, az MTV Rt. szóvivője a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta: az IFJ Magyar Televízióról szóló jelentését csak másodkézből ismeri, ami pedig nem elégséges ahhoz, hogy arról érdemben nyilatkozzon. Az azonban igencsak megkérdőjelezhető, hogy az IFJ mennyire tudott valós képet kialakítani az MTV helyzetéről az épületében eltöltött bő húsz perc alatt- tette hozzá. Wisinger István utolsó figyelmeztetésnek tartja a IFJ jelentését. A Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) elnöke szerint a dokumentum egyben arról is tanúskodik, hogy a kormánynak nemzetközi fórumokon kell számot adnia arról, hogy milyen cél érdekében tette tönkre a magyar közszolgálati televíziózást. A mai napon kerül az MTV RT. hazugságokkal teli üzleti terve a nagykuratórium elé, ennek pedig nem kellett volna így történnie - fogalmazott.

A nemzetközi újságíró-szervezet javaslatai

Az IFJ szerint az ORTT és a közszolgálati média kuratóriumai politikai kinevezési rendszerét a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni, s a helyükre olyan testületeket állítani, amelyek a civil társadalmat képviselik, biztosítva benne a társadalmi érdekek és vélemények lehető legszélesebb részvételét. Az MTV1 kuratóriumi elnöksége helyébe ideiglenes testületet kell állítani, amíg megtörténik a közszolgálati tévé jogi kereteinek, finanszírozásának, átláthatóságának teljes átalakítása. Az IFJ végrehajtó bizottsága erélyes tiltakozását helyezi kilátásba a magyar kormánynál, az EU-nál s az Európa Tanácsnál a válság és az újságírókkal való rossz bánásmód miatt.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 23.)