A Fővárosi Főügyészség elutasította Torgyán Attilának és védőjének a befolyással üzérkedés bűncselekmény alapos gyanúja ellen benyújtott panaszát - tájékoztatta az ügyészség szóvivője az MTI-t hétfőn. Borbély Zoltán hozzátette: a panasz elutasítása nem jelenti Torgyán Attila bűnösségének kétséget kizáróan bizonyított voltát. - Az alapos gyanú az a büntetőeljárás-jogilag értékelhető tény, amely az eljárás megindításának feltétele, a bizonyítottság legalacsonyabb foka, amely a gyanúsított kihallgatáshoz szükséges - nyilatkozta a szóvivő. A Fővárosi Főügyészség azért nem tájékoztatott erről korábban - a panasz elutasításáról pénteken határoztak-, mert a döntést előbb az érintettekkel közölték - mondta a szóvivő.

A Népszava információi szerint a lap által kirobbantott kazettaügyben a nyomozók ezen a héten próbálják meg tisztázni a tanúvallomások ellentmondásait. Az ügy egyik gyanúsítottja, Benczéné Tóth Judit, aki a hangfelvétel szerint a Torgyán család bizalmasaként adta át Torgyán Attilának a hárommillió forintos kenőpénzt, azt állította: a megbeszélés valójában színjáték volt. Gyanúsítotti vallomása szerint Deésy Gézán, az ügy koronatanújaként ismert vállalkozón kívül, minden résztvevő tudta ezt. Benczéné azt állította, hogy a hárommillió forint valójában Torgyán Attila megbízási díja lett volna, mert az Agropark Kht. ügyvédi képviseletével kívánták megbízni. Osváth László, aki a kérdéses időpontban az Agrárinnovációs Kht. ügyvezető igazgatója volt, tanúvallomásában ugyancsak azt állította, hogy Torgyán Attilát ügyvédként akarta foglalkoztatni, és hárommillió forint lett volna a megbízási díj.

A rögzített megbeszélés többi részvevője azonban tanúvallomásában megerősítette, hogy az Agropark Kht. hárommillió forint kenőpénzt akart ifjabb Torgyánnak átadni, hogy közbenjárjon apjánál egy százmillió forintos projekt kedvező elbírálása érdekében.

A lap úgy tudja egyébként, hogy a rendőrség a nyomozás során megállapította: abban az időszakban, amikor a a megbeszélésről hangfelvétel készült az Agropark Kht. irodájában, valóban hívták a helyiségből Torgyán Attila számát, mint ahogy ezzel kapcsolatban több utalás is hallható hangfelvételen.

(Népszava)

Korábban:

(2001. március 26.)