Szerda reggelre egy kisebb árhullám hatására víz alá kerülhet a budai alsó rakpart. A Duna várható vízállása 615 centiméter lesz, szél esetén a hullámok felcsaphatnak az úttestre is. A szennyvízcsatornák zsilipjeit lezárták, tartalmukat szivattyúkkal emelik be a folyóba. A Duna szigetközi szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Budapestnél az első fokút sem kell elrendelni.

Kisebb árhullám vonul le a Dunán, számítások szerint szerdán reggel a folyó 615 centiméteres vízszinttel tetőzik Budapestnél, s így helyenként elérheti a budai alsó rakpart szintjét. A rakpart egyes szakaszait 620 centiméteres vízszintnél önti el kissé a Duna, főként a Margit-híd környékén. Ha ezt a magasságot eléri a folyó, elképzelhető hogy le kell zárni a rakpart egyes szakaszait a forgalom elől.

Az előre jelzett 615 centiméteres szint esetén inkább csak akkor kerülhet sor lezárásra, ha az erős szél által keltett hullámzás kicsap az útburkolatra. Erről a szakemberek azonnal tájékoztatják a Fővinformon keresztül a járművek vezetőit.

A Duna szigetközi szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van, de Budapestnél valószínűleg az első fokút sem kell elrendelni.

Az előrejelzés szerint a tetőzést követően még szerdán, de legkésőbb csütörtökre megkezdődik az apadás. Az áradó víz miatt a Fővárosi Csatornázási Művek néhány helyen lezárta a szennyvízcsatornák zsilipjeit, hogy a Duna vizét távol tartsa a vezetéktől. A szennyvizet szivattyúkkal emelik át a zsilipeken a folyóba.

(MTI)

Ajánló:

Elöntötte a Tisza a szegedi alsó rakpartot(2001. március 26.)