Karancsi Tibor volt szeghalmi rendőr századost, az olajügyek kirobbantóját és hét társát kedden felmentette a Gyulai Városi Bíróság a csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének és más bűncselekmények vádja alól.

Másfél évvel ezelőtt - 1999. október 17-én, vasárnap hajnalban - Karancsiék vitába keveredtek az egyik, velük egy helyen szórakozó, helybeli - olajügyekben érdekelt - vállalkozóval és baráti asztaltársaságával a szeghalmi Leonardó ételbárban. Megpofozták, majd megrugdosták az egyik helybéli vállalkozót, és a védelmére kelő ismerősét. A vádirat szerint Karancsi Tibor felbujtóként, hét társa pedig társtettesként és bűnsegédként vett részt a verésben. A majdnem egy éve folyó bírósági eljárás során viszont nem sikerült egyértelműen, minden kétséget kizáróan bebizonyítani a vétkességüket - hangzott el a felmentő ítélet indoklásában.

A verekedő egy, vagy két férfi kilétére az eljárás során nem derült egyértelműen fény. A megvert, és a szórakozóhely folyosójára húzódó vállalkozót Karancsi Tibor a bíróság szerint letérdepeltette és bocsánatkérésre kötelezte. A volt százados ennek az ellenkezőjét állította az ítélet kihirdetését követő sajtótájékoztatón is: ő arra kérte a megrémült vállalkozót, hogy álljon fel, ne térdepeljen. Emiatt a gyulai bíróság garázdaság szabálysértés elkövetéséért marasztalta el a volt rendőrtisztet.
Mivel az ügy óta hosszabb idő telt el, büntetés kiszabása helyett figyelmeztetésben részesítette.

Bíró Mariann bírónő az ítéletet indokolva elmondta: a vállalkozó társaságában lévő férfi azzal sértette meg Karancsit Tibort, hogy száz forintot kérve, rá célozva, odavetette: "Valakinek fel akarom tenni a számlájára!". A százados, hogy segítséget kérjen, felhívta telefonon Pallag Lászlót, az Országgyűlés olajbizottságának a vezetőjét, akinek a kérésére rövidesen megjelent a helyszínen a rendőrség. Majd befutott Karancsi Tibor baráti köréből két gépkocsira való férfi Püspökladányból, a Csillag presszóból.

Az ezt követő vállalkozóverés és letérdepeltetés nyomán keletkezett bírósági ügy a keddi ítélettel nem zárult le, mert - bár a vádlottak elfogadták az ítéletet - az ügyész hat vádlott esetében a bűnösség megállapítása érdekében jelentett be fellebbezést, kettejüket illetően pedig három nap gondolkodási időt kért.

Az első fokú bírósági határozat kihirdetését követően Karancsi Tibor közölte, hogy az ellene folyó - tucatnyi - perre a "koncepciós jelleg a jellemző".

(MTI)

Korábban:

(2000. január 24.)