Selmeczi Gabriella, a Fidesz országgyűlési képviselője az azonnali kérdések és válaszok órájában a Külügyminisztériumhoz fordult. Azt akarta tudni: mit tesz a tárca annak érdekében, hogy a francia menekültügyi hatóság valós képet kapjon a zámolyi romák ügyében. A képviselő úgy tudja: Komlót is öt roma család készül elhagyni. Répássy Róbert interpellációja szintén a zámolyi romákkal foglalkozott.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt kérdezte: mit tett a külügyi kormányzat annak érdekében, hogy a francia menekültügyi hatóságoknak ne a "folyamatosan Magyarországot rágalmazók érvei" álljanak rendelkezésükre, hanem a valós helyzet alapján ítélkezzenek a zámolyi romák ügyében. "Megdöbbenéssel tapasztalom, hogy elfogultságok és félinformációk alapján, belpolitikai háborút lehet indítani a polgári koalíció ellen, holott ez a kormány többet tett a magyarországi cigányságért, mint eddig bármely végrehajtó hatalom az országban" - fogalmazott a képviselő.

Németh Zsolt külügyi államtitkár beszámolt arról, hogy a francia menekültügyi hatóság nem vonta be a magyar diplomáciát az eljárásba, de közvetett konzultáció folyt, hiszen a külügyi tárca féltucatszor tájékoztatta a nagykövetséget, illetve a francia kormányt. "Minden hivatallal megesik, hogy megalapozatlan döntést hoz, hiszen Magyarországon a cigányságot intézményesen nem üldözik" - mondta Németh Zsolt. Hozzátette: eseti diszkrimináció előfordul, de nem gyakrabban, mint például Franciaországban.

Németh közölte: a francia menekültügyi hatóság véleményét nem azonosítják a nemzetközi közvélemény vagy a francia kormány álláspontjával.

"Sajnos olyan időket élünk, hogy a külügyi kormányzatnak még többet kell tenni a cél érdekében" - mondta viszontválaszában Selmeczi Gabriella, aki szólt arról: a szocialista vezetésű Komlót is öt roma család készül elhagyni.

Répássy Róbert (Fidesz) azt tudakolta interpellációjában: igaz-e, hogy olyan zámolyi romák is menekültstátust kaptak a francia hatóságoktól, akik ellen a független magyar bíróság elfogatóparancsot adott ki. A képviselő arra is kíváncsi volt: kaphat-e valaki menekültstátust az ENSZ genfi menekültügyi egyezménye értelmében úgy, hogy ügyének elbírálása idején visszatér az elhagyott országba.

Hende Csaba igazságügyi államtitkár válaszában elmondta: a Fejér Megyei Bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki két zámolyi férfi ellen, akik a településen a múltban elkövetett emberölésben történt részvétellel alaposan gyanúsíthatók. A kiadatási kérelemről a magyar fél február 16-án diplomáciai úton tájékoztatta Franciaországot.

"A francia fél nem köteles tájékoztatni Magyarországot a menekültstátusok megadásáról, ám nem hivatalos úton tudomásunkra jutott, hogy a papírokat megkapott személyek egyike a zámolyi per ötödrendű vádlottja, így csoportosan elkövetett emberölés társtetteseként 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető" - közölte Hende. Azt is megerősítette, hogy olyanok is kaptak menekültstátust, akik az elbírálás idején hazatértek Zámolyba és felvették a segélyüket.

Az államtitkár hozzátette: a genfi egyezmény értelmében Franciaország nem köteles ugyan menekültstátust adni olyan kérelmezőnek, aki az elbírálás idején visszatér az elhagyott országba, de megteheti.

Répássy Róbert a választ elfogadta. Közölte ugyanakkor: a menekültstátust megadó állam magatartása nem megnyugtató ebben az ügyben.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 20.)