A Független Kisgazdapárt elnökségének néhány tagja nem támogatja, hogy április 30-ig hívják össze a párt országos nagygyűlését. Szabó János honvédelmi miniszter - aki már nem tagja az elnökségnek - elmondta: a nagygyűlésen lehetne bizalmatlansági indítványt felvetni a párt elnökével szemben, és abban az esetben, ha ezt megszavaznák, az országos nagyválasztmányon dönthetnének erről a pozícióról. Az országos elnökség holnap ülésezik, valószínűleg ekkor döntenek véglegesen arról, hogy összehívják-e a nagygyűlést.

A kisgazda parlamenti frakció 26 képviselője - köztük a kormány három FKGP-s minisztere - hétfőn azt javasolta, hogy egy öttagú bizottság készítse el a párt választási programját, majd annak elfogadására hívják össze április 30-ig az országos nagygyűlést. Itt dönthetnének a pártalkotmány módosításáról is, amely lehetővé tenné a nagyválasztmány összehívását. A nagyválasztmánynak van joga elmozdítani a pártelnököt.

A párt országos elnökségének címzett ajánlás szerint nem kizárt az előrehozott országgyűlésiképviselő- választás lehetősége, ezért szükséges elkészíteni az FKGP választási programját és meg kell vizsgálni, miként lehet módosítani a pártalkotmányt. A Független Kisgazdapárt elnökségének tagjai nem támogatják, hogy április 30-ig hívják össze a párt országos nagygyűlését.

Gyimóthy Géza, a párt alelnöke nem támogatja az indítványt, szerinte a nagygyűlés összehívása nem időszerű. Egyetért ezzel Czoma Kálmán alelnök is, aki úgy látja: nem a kisgazda parlamenti frakcióra tartozik, hogy összehívják-e a nagygyűlést, "ez a párt ügye". Az FKGP Zala megyei elnöke szerint ilyen rövid idő alatt nem is lehet megszervezni a rendezvényt, ráadásul az 20-25 millió forintba kerülne. "Azért, mert néhány pártütő szét akarja verni az FKGP-t, nem tartunk nagygyűlést" - közölte a kisgazda alelnök.

Czoma megjegyezte: tudomása szerint a kezdeményezést aláírók 30-40 százaléka, köztük "felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek" nem olvasták végig a dokumentumot és csupán azt támogatják, hogy választási programot készítsen a párt, a többi ajánlást nem.

Kávássy Sándor, a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkára szintén a frakció javaslata ellen van. Mint fogalmazott, ilyen nagy dologban nem léphet a párt anélkül, hogy mértékadó köreit meg ne kérdezze. "A televízió és az internet világában minden FKGP-tagot el lehet érni" - mondta a politikus.

Pancza István Csongrád megyei kisgazda elnök szavai szerint a párt nincs abban a helyzetben, hogy összehívja az országos nagygyűlést. "Ha ezt megtennénk, akkor az FKGP-ben újra elindulna egy nem kívánatos folyamat, legalább öt önjelölt pártelnök lenne és annyifelé szakadna a párt "- vélekedett a kisgazda képviselő. Hozzátette: ezzel a csapattal kell végigcsinálni a 2002-es országgyűlési választásokat és utána lehet összehívni a nagygyűlést.

Balogh Gyula országos szervező főtitkár aláírta a frakció ajánlását, de szerinte is túl rövid a nagygyűlés megszervezéséhez az április 30-i határidő.

Szabó János kisgazda honvédelmi miniszter, aki Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszterrel és Boros Imre PHARE-miniszterrel együtt korábban már kikerült az FKGP országos elnökségéből, úgy fogalmazott: mindhárman aláírták a parlamenti képviselőcsoportból indult kezdeményezést. "Kikerülhetetlennek tartom, hogy összehívjuk a nagygyűlést, mert a pártnak nincs választási programja, ez pedig ennek a testületnek a hatáskörébe tartozik" - közölte a politikus.
Kérdésre válaszolva elmondta: a kisgazda miniszterek abban szintén egységesen gondolkodnak, hogy az országos nagygyűlésen hozott határozatok akár az elnökség tagjaira vonatkozó személyi következményekkel is járhatnak. "Nem zárható ki, hogy ez akár az elnökre is vonatkozzon" - jegyezte meg a kisgazda miniszter. Azt mondta: az országos nagygyűlésen bizalmatlansági indítványt lehet felvetni a párt elnökével szemben, és abban az esetben, ha ezt megszavazza a grémium, akkor az országos nagyválasztmányon döntetnek erről a pozícióról.

Szerda délelőtt ülésezik a Független Kisgazdapárt elnöksége, annak ellenére, hogy Torgyán József nem vesz részt a tanácskozáson. Az elnökség valószínűen megvitatja a kisgazda parlamenti frakcióból indult azon kezdeményezést is, miszerint egy öttagú bizottság készítse el a párt választási programját, majd annak elfogadására hívják össze április 30-ig az országos nagygyűlést.

(MTI)