Több mint 5 milliárd forint kártérítést követel a Mol Rt. a pusztaszőlősi gázkitörésért felelős szolnoki MB Kőolajkutató Rt.-től választott bíróság előtt. A magyar olajtársaság igyekezett tárgyalásos úton megoldani a helyzetet, de az ománi tulajdonú cég kártalanítási ajánlata nem érte el a megfelelő mértéket. Ha a bíróság a teljes összeget megítéli a Molnak, nehéz helyzetbe kerülhet a karbantartó cég, hiszen bejegyzett törzstőkéjük alig haladja meg a kártérítési követelés összegét.

A másodfokú bányahatósági eljárásban is felelősnek megállapított MB Kőolajkutató és a Mol Rt. között az elmúlt hetekben lezajlott tárgyalások nem jártak sikerrel. Ezért ? mint megírtuk - a Mol a múlt hét péntekén benyújtotta a pusztaszőlősi gázkitörés során keletkezett anyagi károk miatti követelését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bírósághoz - tájékoztatott Felkai György, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója. Az igazgató közölte, a magyar olajtársaság az eddig keletkezett összegszerű károkat igyekszik behajtani a kitörést okozó szolnoki cégen. Ugyanakkor hozzátette: a Mol a bírósági eljárás ideje alatt mindvégig nyitott lesz arra, hogy újrakezdje a peren kívüli tárgyalásokat az ománi tulajdonú céggel.

Mint ismeretes, a Mol szakemberei által elvégzett eddigi felmérések szerint a több mint három hónapon át tartó gázkitörés összesen mintegy 5,5 milliárd forintos kárt okozott a cégnek. Ugyanakkor egyes szakértői becslések szerint a környezetben és a tározóban keletkezett károk teljes összege meghaladja a 8 milliárd forintot is. Sőt: néhány szakértő szerint még felmerülhetnek újabb anyagi károk. A Psz-34-es megsérült kúttal szomszédos kitermelőegységet is le kell majd zárnia a Molnak, a területi földmunkák következtében ugyanis az is megsüllyedt. Ez tovább növeli a kárösszeget, a Mol követelését azonban nem.

A szakértők szerint nagyvonalúan megállapított kárösszeg már így is erősen megterhelheti az ománi tulajdonú, szolnoki székhelyű MB Kőolajkutató Rt.-t. A Népszava birtokában lévő hivatalos cégadatok szerint ugyanis az 5,5 milliárdos összeg meghaladja a cég törzstőkéjét. Így a cég rákényszerülhet tárgyi eszközei eladására is, ha a bíróság a teljes kárösszeget megítéli a Molnak.

Egyes elemzők azt sem tartják kizárhatónak, hogy a kőolajkutató csőd közeli helyzetbe kerülhet a követelés esetleges megfizetése nyomán. Feltehetően ezért igyekeztek tárgyalásos úton feloldani a problémát a felek. A kőolajkutató korábbi ajánlatát azonban - amely szerint a megfizetett kártérítéssel együtt megvásárolták volna egyetlen hazai, Mol-tulajdonú konkurensüket, a Rotary Rt.-t - a Mol igazgatótanácsa nem fogadta el. Abban azonban a cég túlnyomórészt a Mol számára elvégzendő munkákból adott diszkonttal fizetett volna. Ugyanakkor a Népszava úgy tudja, a Rotary értékesítésére a közeljövőben kiírandó pályázatban sem kívánnak új ajánlatot elfogadni a kőolajkutatótól, amíg a cég nem rendezte a Mollal szembeni "adósságát".

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 20.)