A Nemzeti Kegyeleti Bizottság szerdán közli döntését a Petőfi család kriptájának felnyitásával kapcsolatban. Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője korábban hozzájárult a kripta felnyitásához. Felnyitás után DNS-mintát vennének Hrúz Mária - a költő édesanyja - maradványaiból, hogy azt összehasonlítsák a Barguzinban talált feltételezett Petőfi-csontváz DNS-ével.

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság szerdán közleményben hozza nyilvánosságra a Petőfi család kriptájának felnyitására vonatkozó döntését - közölték a bizottság titkárságán a testület keddi ülését követően. A bizottság titkárnője csupán annyit mondott, hogy Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a testület titkára csak a közlemény kiadása után nyilatkozik.

Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője március 14-én bejelentette, hogy hozzájárult a Petőfi család sírjának felnyitásához. Ezt azért engedélyezte, hogy az oroszországi Barguzinban talált, a kutatók feltételezése szerint Petőfi Sándor csontjait DNS-vizsgálattal összehasonlíthassák a költő édesanyjának, Hrúz Máriának a Fiumei úti temetőben nyugvó maradványaival.

Közigazgatási szakemberek az elmúlt napokban azt nyilatkozták, hogy e kérdés kapcsán Grespik László hatáskört vont el a fővárosi főjegyzőtől. Tiba Zsolt hiába kérte, eddig nem kapta meg a közigazgatási hivatalvezető ez irányú határozatát.

A szakemberek szerint a sírfelnyitáshoz a temetőtulajdonos állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint a Nemzeti Kegyeleti Bizottság és a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. engedélyére is szükség volna, a szakhatóságot jelentő ÁNTSZ hozzájárulása mellett.

(MTI)