Az FKGP elnöksége szerint nem időszerű az országos nagygyűlés összehívása. Gyimóthy Géza alelnök egy újsághírre reagálva elmondta az FKGP nem engedi meg, hogy csökkenjen a párt által vezetett minisztériumok hatásköre. Gyimóthy szerint a párt operatív testülete az országos elnökség, így az nem engedheti ki a kezéből a politikai irányítást. Az elnökség szerint meg kell akadályozni, hogy az FKGP a KDNP sorsára jusson.

A kisgazdapárt országos elnöksége mai ülésén úgy határozott, hogy nem támogatja a párt országos nagygyűlésének összehívását. A nagygyűlés összehívását 26 kisgazda országgyűlési képviselő kezdeményezte hétfőn.

Szabó János honvédelmi miniszter tegnap már arról beszélt, hogy a nagygyűlésen felvetődhet Torgyán József pártelnök utódlásának ügye is.

Gyimóthy Géza alelnök, azzal indokolta az elnökség döntését, hogy az indítványt aláíró képviselők közül sokan csak a programalkotással értettek egyet, de nem kívánták az országos nagygyűlés összehívását, majd hozzátette, mivel Szabó János nem tagja az elnökségnek, így csak magánvéleményét közölte.

Gyimóthy szerint az országos elnökség a párt operatív testülete, nem pedig a frakció.

Gyimóthy közölte, hogy az elnökség felhatalmazta őt arra, hogy Torgyán József felépüléséig, képviselje a pártot a médiában, de a nyilatkozatai előtt egyeztessen az elnökséggel. Gyimóthy elképzelése szerint a jövőben az elnökség kéthetente ülésezne, és havonta találkozna a megyei elnökökkel, valamint szorosabban együttműködik majd a párt parlamenti frakciójának vezetésével is.

Az elmúlt hetek konfliktusaira utalva közölték: az elnökség egyetértett abban, hogy véget kell vetni a botránypolitizálásnak, és visszavárnak mindenkit aki nemcsak elfogadja, hanem képviseli is az FKGP hivatalos irányvonalát.

Az alelnök elmondta az elnökség nem engedi ki a kezéből a politikai irányítást. Gyimóthy szerint nem engedhető meg, hogy több irányvonal legyen az FKGP-nek, mert akkor úgy járhat mint a KDNP.

Gyimóthy Géza nem válaszolt arra kérdésre, hogy a parlamenti frakción belül mekkora erőt képviselnek azok akik nem a követik a párt hivatalos irányvonalát.

Az FKGP elnöksége nem foglakozott a pártalkotmány esetleges módosításával.

A kisgazdapárt programját illetően, Gyimóthy Géza elmondta, hogy a1998-as programot kell időszerűvé tenni, mivel azt korában is jónak minősítették.

A Népszabadság mai hírére reagálva, amely szerint bizonyos feladatokat a kormány a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól a Gazdasági Minisztériumhoz helyezne át, bejelentették: az FKGP nem engedi az FVM hatáskörének csökkentését.

Újságírói kérdésre válaszolva Gyimóthy elmondta, a múlt héten leváltott, Tolna megyei elnök, Kertészné Koppán Margit politikai hibákat követett el, ezért a tagságban is megfogalmazódott a váltás igénye.

[origo]