A Nemzeti Kegyeleti Bizottság kegyeletsértőnek és feleslegesnek tartja a Fiumei úti temetőben levő Petőfi családi sírbolt megnyitását. Ezt azért kérték, hogy DNS-mintát vegyenek Petőfi édesanyja, Hrúz Mária földi maradványaiból, és azt összehasonlítsák a költő feltételezett csontvázából vett DNS-sel.

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság (NKB) az ügyről kedden tárgyalt és foglalt állást. Közleményük szerint a bizottság aggodalommal fogadja a Petőfi Sándor feltételezett nyughelye körül kialakult vitát.

A testület állásfoglalásában közli: nem tudja és nem is kívánja a csontmaradványokat minősíteni, mivel - a nemzet nagyjaihoz hasonlóan - "Petőfi Sándor valójában a nemzet tudatában és az emberi szívekben nyugszik".

A Megamorv Petőfi-bizottságnak a fővárosi főjegyző által elutasított kérelmét követően, Kiszely István antropológus fellebbezésére Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője a közelmúltban engedélyezte a Petőfi-család kriptájának megnyitását.

A családi sírbolt megnyitását azért kérték, hogy az öröklődésben meghatározó szerepet játszó DNS-mintát vegyenek az édesanya, Hrúz Mária földi maradványaiból, és azt összehasonlító vizsgálatnak vessék alá az Oroszországban talált, a bizottság tagjai által feltételezetten a költő csontvázának vélt barguzini leletből vett mintával.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 20.)