A nagylaki határőrség parancsnoka átadta a román határőrizeti szervek képviselőinek gyermekeivel együtt azt a férfit, aki autója hátsó ülése alatt próbálta kedden délelőtt becsempészni az országba, majd továbbvinni Németországba tízhónapos iker gyermekeit.

Jenei Sándor alezredes elmondta, hogy a német hontalan útlevéllel rendelkező, harmincéves iraki származású férfi egy Bukarest melletti menekülttáborban él feleségével és két gyermekével. A család együtt szeretett volna Németországba menni, s ott letelepedni, de az asszonynak román hontalan útlevele van, ezért nem kapott vízumot.

"A férfi végső kétségbeesésében szánta el magát a nem mindennapi lépésre: Volskwagen típusú autója hátsó ülése alatt kialakított rejtekhelyen akarta Németországba csempészni a kicsiket, azt tervezve, hogy ott majd kérvényezi a családegyesítést, és az asszony is utánuk mehet" - idézte az apa által elmondottakat Jenei.

A férfi a határátkelőhelyen a zöld folyosóra sorolt be, de átirányították a pirosba, mert a hontalanok vízumkötelesek. Az előírásoknak megfelelően a csomagjait és a kocsit is átvizsgálták, így találtak rá a hátsó ülés alatt kialakított üregben az alvó ikerpárra. A gyermekeket a makói kórházba szállították, ahol azt állapították meg az orvosok, hogy a testük kissé lehűlt, egyéb bajuk szerencsére nem történt a kalandos út során.

Az apa közben menekültstátuszt kért, de nem kapta meg, mert nem volt nála a feleségétől írásos nyilatkozat arról, hogy az anya tudtával hozta el a gyermekeket. "Emiatt - a törvény értelmében - az ikreket vissza kell vinni az anyához, ezért az apát gyermekeivel együtt a magyar határőrök kedden este átadták román kollégáiknak" - közölte Jenei.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 27.)