Kiterjesztenék az ingyenes fogászati kezelések körét, felülvizsgálnák a szakorvosi beutalási rendet, és felújítanák a gyógy- és termálfürdőket az Egészségügyi Minisztériumban készülő cselekvési program részeként. A munkaanyagban összesen 12 célkitűzés szerepel, ezek egy része a tárca szerint egy éven belül megvalósítható.

Az egészségügy társadalmi megítélésének és anyagi helyzetének javulását akarja megalapozni, egyes területeken pedig már rövid távon érzékelhető változást kíván előidézni a januárban beiktatott miniszter irányításával készülő új cselekvési programjával az egészségügyi tárca. Mint a Magyar Hírlapnak eljuttatott munkaanyagból kiderül, a Mikola István vezette minisztérium ennek érdekében 12 területen javasol - általában jelentős - változtatásokat az elkövetkező egy évben.

A betegeket közvetlenül érintő, jogszabály-módosításokkal rövid időn belül megvalósítható elképzelések közé tartozik, hogy ismét mindenki számára hozzáférhetővé váljanak az úgynevezett fogmegtartó kezelések, vagyis a fogtömés és a gyökérkezelés. A tárca ezt az ingyenes fogászati kezelések kiterjesztésével, vagy egy, a rendszeres fogorvoshoz járást díjazó, kuponrendszer" bevezetésével tartja reálisnak.

A minisztérium az egyéb szakorvosi kezelésekkel kapcsolatban is változtatásokat sürget. Elsősorban azért, hogy az orvosok ne küldjék a betegeket felesleges vizsgálatokra a mind magasabb bevétel érdekében. Ezért többek között új beutalási rendet, az egyes eljárásokhoz pedig időnormákat határoznának meg. A betegeket csak közvetve, ám a minisztérium reményei szerint annál pozitívabban érinti a program egyik központi eleme, a háziorvosi ellátás fejlesztése. Ez a - többmilliárdos központi forrást igénylő - javaslat elsőként a háziorvosok finanszírozásába építené be a gépek-műszerek pótlásához szükséges amortizációt, hogy az orvosi eszközök mind nagyobb hányada kerülhessen a doktorok tulajdonába. A rendelőprivatizációt pedig egy új típusú, az orvosok számára a jelenleginél kedvezőbb állami hitellel segítenék. A 12 pontos cselekvési program egyik legjelentősebb eleme az egész kormányra feladatokat rovó, több tízmilliárd forintos forrásigényű népegészségügyi program. A lakosság egészségi állapotának javítását célzó feladatok megoldását csak elkezdeni lehet ebben a ciklusban, az egész program azonban tíz évre szól. Ugyancsak hosszabb távon megvalósítandó cél a társadalombiztosításon belül a balesetbiztosítási ág kialakítása. A tárca szerint ez egy kockázatarányos, bónus-malus rendszer lenne, differenciált díjakkal és a munkaadóktól független foglalkozás-egészségügyi rendszerrel.

Szintén viszonylag hosszabb távra szóló terv a hazai gyógy- és termálturizmus mainál hatékonyabb kihasználása. Ennek érdekében azonban a minisztérium javaslata szerint már a következő esztendőben el kell kezdeni például a gyógy- és termálfürdők felújítását, a fürdőhelyek infrastrukturális fejlesztését.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 27.)