A rendőrség keresi azokat, akik szexuális kapcsolatot létesítettek az elmúlt négy évben Gy. Henrikkel. A HIV-pozitív férfi ugyanis védekezés nélkül élt nemi életet, ráadásul nem figyelmeztette partnereit betegségére. Az eddig meghallgatott kilenc tanú nem fertőződött meg. Gy. Henrik kihallgatásán kiderült: a férfi nem szándékosan terjesztette a kórt, végig abban reménykedett, hogy tettének nem lesz következménye.

Tavaly februárban egy budapesti lakos bejelentést tett a rendőrségen, miszerint egy HIV-pozitív férfi védekezés nélkül létesít homoszexuális kapcsolatot partnereivel. Az Országos Epidemiológiai Központban ellenőrizték: Gy. Henrik 1997 januárja óta szerepel a nyilvántartásukban mint HIV-fertőzött. Kiderült: a vizsgálat után - melynek eredményéről egyből tájékoztatták Gy. Henriket -, 1997 februárjában egy gondozónő felkereste az akkor Baracskán egy más ügyből kifolyólag büntetését töltő férfit, és elmagyarázta a betegség lefolyását, illetve felhívta figyelmét az óvintézkedések szükségességére.

A nyomozás során a rendőrség azt vizsgálta: valóban terjeszti-e Gy. Henrik a vírust azáltal, hogy védekezés nélkül létesít szexuális kapcsolatot partnereivel, és ráadásul azokat nem is figyelmezteti betegségére. Ha ugyanis a férfi tett volna óvintézkedéseket, az ügynek nem lehetnének büntetőjogi következményei.

Egy 1998-as homoerotikus videofelvételen, az egyik szereplőben a rendőrség felismerte Gy. Henriket - művésznevén DJ. Bobót - aki akkor már másfél éve volt HIV-fertőzött. A film szereplői, akikkel a férfi nemi kapcsolatot létesített, elmondták: nem tudtak arról, hogy Gy. Henrik fertőzött.

A rendőrség az ügyben eddig kilenc tanút hallgatott meg. Közülük egyikük sem kapta meg a HIV-vírust. A rendőrség egyelőre nem tud olyan személyről, aki megfertőződhetett, azonban Gy. Henrik körülbelül 100-150 partnerrel létesíthetett szexuális kapcsolatot fertőzöttsége óta.

A kihallgatáson kiderült: Gy. Henrik tisztában volt azzal, hogy következményekkel járhat, ha nem védekezik, de "abban reménykedett, hogy nem lesz baj" - hangzott el a rendőrség sajtótájékoztatóján. Vagyis a férfi senkit sem akart szándékosan megfertőzni. Ennek ellenére életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsítják.

A rendőrség a fővárosi főügyészségen Gy. Henrik előzetes letartóztatását kezdeményezte idén februárban azzal az indokkal, hogy a férfi további személyeket fertőzhet meg, illetve - mivel nincs állandó lakcíme - tartani lehet a szökésétől. A főügyészség az indítványt azért utasította el, mert eddig nem találtak olyan személyt, akit valóban megfertőzött volna Gy. Henrik.
A férfi együtt működik a rendőrséggel, az idézésekre pontosan megjelenik, így jelenleg a rendőrség sem látja már indokoltnak az előzetes letartóztatásba helyezés kérését.

A rendőrség orvosszakértő bevonásával vizsgálja az ügyet. Kérdéses ugyanis, hogy mennyire állt fenn az életveszély okozásának lehetősége. Bizonyítani kell azt is, ha valaki jelentkezik, hogy megkapta Gy. Henriktől a vírust, hogy valóban a férfitől fertőződött-e meg, illetve ugyanolyan típusú vírus támadta-e meg őket. A rendőrség szerint az ügyet nehezíti az is, hogy egyes homoszexuális bárokban létezik olyan intimszoba, ahol a félhomályban szexuális kapcsolatot létesíthetnek az oda betérők. Így előfordulhat, hogy a partnerek nem is látták egymás arcát.

A rendőrség kéri mindazokat, akik szexuális kapcsolatot létesítettek Gy. Henrikkel, jelentkezzenek a Gyorskocsi utcában Erdész Bélánál, az ügy előadójánál vagy a 457-57-32-es telefonszámon. A jelentkezők adatait és vallomását bizalmasan kezelik. Akik pedig nem mernek jelentkezni, azokat arra kéri a rendőrség, jelenjenek meg a Szent László Kórház V-ös számú belosztályán szűrővizsgálatra.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 28.)