A Belügyminisztérium, az Euro-Inford adatkezelő cég és a Centrum Parkolórendszer Parkolás Szolgáltató Kft. megállapodott a pótdíjjal tartozók adatainak kiadásáról. Az adatokat az Euro-Inford kezeli majd, a pótdíj kiegyenlítésekor az adós címét törlik. Aki nem egyenlíti ki tartozását, peres eljárást elé néz.

Keretszerződést kötött a Belügyminisztérium az Euro-Inford adatkezelő céggel a parkolási pótdíjjal tartozók adatainak kiadásáról - közölte az adatkezelő cég szerdán. A cég megbízottként jár el a Belügyminisztérium, a Centrum Parkolórendszer Parkolás Szolgáltató Kft. és a pótdíjjal adósok között.

Az adatkezelő szerint a létrejött megállapodással érvényesíthetők a parkolási pótdíjak, ugyanis hozzájuthatnak a tartozók nevéhez, címéhez. A szerződés alapján a parkolási cég a rendszám alapján megkéri a Belügyminisztériumtól az egyébként közérdekű adatoknak minősülő alváz-, és motorszámot, majd az adatokat a pótdíjazás adataival együtt továbbítja az adatkezelő céghez.

E három adat alapján jogszerűen juthat hozzá az adatkezelő az autó tulajdonosának, üzembentartójának nevéhez és címéhez a közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény alapján - közölte a cég illetékese.

Elmondta, hogy a törvény és az adatvédelmi biztos véleménye szerint a nyilvántartásból adat igényelhető a jogos érdek érvényesítésére. A pótdíj befizetését pedig ilyen érdeknek tekintik. Az adatkezelő társaság szigorúan és titkosan kezeli a nem fizetők adatait, s ő küldi el a felszólítási számlalevelet az adósoknak. Fizetéskor azonnal törlik az adatokat, nemfizetés esetén elindítják a peres eljárást.

A Centrum Parkoló Kft. vezetői kiemelték: közérdek, hogy a parkolásgazdálkodási rendszer zavartalanul működjön. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy zökkenőmentesen lehessen közlekedni, illetve parkolni a városokban.

(MTI)