A napokban megérkeztek a Honvédelmi Minisztériumba a svéd kormány - Gripenek kölcsönadására vonatkozó - ajánlatának hiányzó részletei. Így, bár késve, de megkezdődhet a mérlegelés, hogy a légierőreform során hazánk F-16-os vagy Gripen vadászgépeket szerezzen-e be. Eközben magas rangú NATO-illetékesek figyelmeztettek, csupán akkor képesek hathatós szövetséges segítséget nyújtani, ha az új tagország a tömb fegyverzetének megfelelő vadászgépek repülnek a hazai légtérben.

A Magyar Légierő harcigép-beszerzésének helyzetét kormánykörökben pozitívnak tartják a kialakult versenyhelyzet miatt. Az amerikai F-16-os és a svéd Gripen ajánlat mára két jól mérlegelhető, jól összehasonlítható kínálatot jelent a magyar fél számára. A Népszava értesülései szerint a svédek ugyan február vége óta két alkalommal is halasztást kértek amiatt, hogy a szigorúan megfogalmazott magyar biztonságpolitikai és jogi garanciális kikötések alapján részletesen kidolgozhassák vásárlási kínálatukat.

A Gripen-vásárlás végső dokumentációját csak tegnap adták át a magyar félnek - tájékoztatta a lapot Heidi Wendt, a Saab Bae kommunikációs menedzsere. Komoly problémát jelentett például az, hogy a svédek egy hónapja még azt akarták: a gyártókkal kössön szerződést Magyarország. A kormány azonban csak az ajánlattevő állam kormányával hajlandó szerződést kötni.

Gondot jelentett, hogy a svédek miképpen akarják megoldani a gépekhez szükséges fegyverzet kialakítását, hiszen ők nem rendelkeznek a szükséges NATO-fegyverzettípussal. Arra is választ kért a magyar fél, folyamatos lesz-e a fegyverzet utánpótlása. Pillanatnyilag ugyanis nyitott kérdés, hogy ha Gripeneket vesz Magyarország, az Egyesült Államok nem zárkózik-e el a birtokában lévő fegyverzet eladásától. A magyar beszerzés ugyanis nem egyszerű harcigép-vétel, hanem a működéshez szükséges képességek megvétele is.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú brüsszeli NATO-illetékes szerint bár nem kötelezhetik hazánkat arra, hogy az amerikai ajánlatban szereplő F-16-osokat fogadja el, a szövetség erői mindenképpen egységes rendszerben gondolkodnak. S haderő-fejlesztési "szövetséges segítséget" is csak akkor tudnak nyújtani a majdani megreformált légierőnek, ha az a NATO-rendszernek megfelelő gépekkel repül.

Kétségtelen, hogy a svéd halasztások miatt körülbelül háromhetes késésben van a harci repülők vásárlásának programja. Úgy tűnik azonban, hogy a svéd dokumentum elkészültével a magyar illetékesek már akár a jövő hét végére összeállítják az amerikai és a svéd ajánlat összehasonlító elemzését.

Az anyagiakról pillanatnyilag csupán annyit lehet tudni, hogy a svédek kínálata valamivel olcsóbb, mint az amerikaiaké. A lap úgy tudja, a már említett fegyverzettel kapcsolatos gondok miatt valószínűsíthető, hogy a két ajánlatot első nekifutásra a fegyverzeti kiadások nélkül mérlegelik majd.

A Népszava információi szerint ma már mindkét ajánlat tartalmaz gazdasági ellentételezési részt.

Az Egyesült Államok kormányától érkezett ajánlat ellentételezési részéről az illetékesek egyelőre nem kívántak nyilatkozni. Azt azonban lehet tudni, hogy a svéd kormány ígéretet tett a Gripenek hadba állítási költségével azonos értékű beruházásokra.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 23.)