A nyugat-európai száj- és körömfájásjárvány miatt Olaszország egy héttel meghosszabbította az élő állatok importjára bevezetett tilalmát. A tilalom érzékenyen érinti a magyar juhtenyésztőket, veszteségeik milliárdos nagyságrendűre tehetők. A külügyminisztérium szerint indokolatlan az olasz intézkedés, mert Magyarország mentes a betegségtől. A tárca ígéri, minden erőfeszítést megtesz a korlátozás megszüntetéséért.

Olaszország a száj-és körömfájásra hivatkozva egy héttel meghosszabbította a három hete egyes élő állatok importjára, így a magyar bárányra is bevezetett importtilalmát - közölte a Külügyminisztérium (KüM) szerdán.

A tárca sajnálatát fejezte ki, hogy az illetékes olasz hatóságok és az Európai Unió brüsszeli szerveinél tett magyar lépések ellenére Olaszország nem engedélyezi a magyar exportot. A külügyi tárca szerint indokolatlan az intézkedés, hiszen egyes nyugat-európai országokkal ellentétben Magyarország mentes a száj- és körömfájásjárványtól. Olaszország az egyetlen EU-tagállam, amely a magyar kivitelt megalapozatlan okokra hivatkozva korlátozza.

A KüM az olasz fél eljárását ellentétesnek véli a jól alakuló uniós-magyar, valamint az olasz-magyar kereskedelmi kapcsolatok jellegével. Az intézkedés súlyos veszteséget jelent a magyar juhtenyésztőknek, valamint veszélyezteti a cégek számára az üzleti kapcsolatok kiszámíthatóságát is - mondja a külügyminisztérium.

A száj- és körömfájásjárvány olaszországi elterjedése ellen bevezetett importkorlátozás miatt a magyar juhtenyésztők vesztesége eléri az egymilliárd forintot - közölte a Juh Terméktanács elnöke. Jávor András szerint, ha az olasz hatóságok április 4-én nem oldják fel az újabb egy héttel meghosszabbított kereskedelmi tilalmat, akkor akár 2-2,5 milliárd Ft vesztesége is lehet az ágazatnak.

A KüM emlékeztet arra, hogy olasz részről 1993-ban - hasonló indokkal, szintén megalapozatlanul - egyszer már megtiltották a bárányok szállítását a húsvéti ünnepeket megelőző főszezonban. A KüM Rómában és az EU brüsszeli szerveinél minden erőfeszítést megtesz, hogy a magyar árukra bevezetett korlátozást olasz részről megszüntessék – közölte a minisztérium.

(MTI)

Ajánló:

Nagy-Britannia hajlandó a szarvasmarhák egy részét beoltani száj- és körömfájás ellen(2001. március 28.)