Az MSZP vezető politikusai el akarják kerülni, hogy a június végére tervezett előrehozott kongresszuson a kormányfőjelölt megválasztása mellett országos választási listát is állítsanak - értesült a Népszava. Bár erre kongresszusi határozat kötelezné a pártot, többen mégis úgy vélik: csak néhány hónappal a választások előtt célszerű megnevezni az országos listára kerülőket.

A lap információi szerint csak a kényszerűség mondatta a szocialista pártelnökséggel, hogy a június 30-i, előrehozott kongresszus döntsön a miniszterelnök-jelölt személye mellett az országos listáról is. Nevezetesen az, hogy a legutóbbi kongresszusi határozat az alapszabállyal összhangban kimondta: a szocialisták következő kongresszusa egyszerre döntsön e két kérdésben. Az MSZP elnöksége azt feltétlenül sürgetni akarja, hogy mielőbb legyen kormányfőjelöltje a pártnak, de a testület több tagja is úgy látja, hogy az országos listára kerülőket csak néhány hónappal a választások előtt célszerű megnevezni.

Technikailag ugyan kivitelezhető lenne, hogy június végére a helyi szervezetek elkészítsék jelöltlistájukat, de több szocialista politikus is attól tart, hogy ez lehetetlenné tenné a későbbi választási szövetségek megkötését. Nem lehetne ugyanis közös jelöltséget kínálni azoknak a szervezeteknek vagy politikai erőknek, amelyek hajlandóak partnerséget vállalni az MSZP-vel a 2002-es parlamenti választásokra.

Másrészt emberi szempontok miatt is elveti több elnökségi tag, hogy már a nyári parlamenti szünet előtt véglegesítse az MSZP a ringbe szállók listáját. A lehetséges jelöltség ugyanis inspirálón hat azokra, akiknek céljuk ennek elnyerése.

Attól lehet tartani, hogy akik felkerülnek a listára, azok kevésbé aktívan vesznek részt a továbbiakban a politikai munkában. Akik viszont lemaradnak arról, éppen emiatt motiválhatóak nehezebben.

A kongresszus előrehozataláról e hét végi ülésén dönt majd a választmány. Amennyiben ezen az ülésen nem kezdeményezik az alapszabály- és a legutóbbi kongresszusi határozat megváltoztatását az országos listát illetően, úgy a júniusi kongresszuson fogalmazódik majd meg ez a kezdeményezés. Ennek értelmében, az akkor már megnevezett miniszterelnök-jelölt felügyeletével készülnek majd a helyi szervezetek a jelöltállításra, és egy későbbi kongresszus dönt majd az országos lista tagjairól.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 26.)