Százmillió forint kártérítést követel a hazai pénzszállító piac első számú szereplője, a Group 4 Securitas Kft. a kormány biztonsági cégének tartott Defendtől. Utóbbi ugyanis 1999 végén és 2000 elején egy-két hét leforgása alatt - a Group 4 szerint - hamis ígéretekkel elcsábította a dán tulajdonú vállalkozás 200 munkavállalóját, hogy ellehetetlenítse konkurensét. A Defend szerint ez nem fedi a valóságot.

Bírósághoz fordult a hazai pénzszállítói piac legalább 50 százalékát birtokló Group 4 Securitas Kft., mert a társaság igazgatója szerint az egykori hírszerző tiszt, Földi László vezette Defend a közelmúltban többször is megsértette az üzleti élet írott és íratlan játékszabályait. Kecskeméti Sándor lapunknak elmondta: 1999 végén és 2000 elején egy-két hét leforgása alatt a Defend hamis ígéretekkel, elsősorban magas fizetések kilátásba helyezésével elcsábította a Group 4 kétszáz munkavállalóját. Így akarták ellehetetleníteni cégét, illetve elcsábítani a jelentősebb üzleti partnereiket, köztük az OTP-t. Egyik-másik dolgozót még arra is rávették, hogy csempésszék ki volt munkahelyükről azokat az adathordozókat, amelyek a legfontosabb céginformációkat tartalmazták. Az akciót azonban nem koronázta siker a Defend számára, ugyanis a Group 4 talpon maradt. Jelentős kiadások árán, de pótolni tudta az eltávozott dolgozókat.
"A Defendet tisztességtelen piaci magatartással vádoljuk, és százmillió forint kártérítést követelünk a társaságtól" - hangsúlyozta az igazgató. A Fővárosi Bíróságon zajló per során tegnap a tanúkat hallgatták meg. Köztük azt a biztonsági munkatársat, aki "átigazolt" a Defendhez, de rövidesen visszatért eredeti munkahelyére. Egyebek mellett arról tájékoztatta a Bíróságot, miszerint a Defend titkosszolgálati módszereket is bevetett, hogy padlóra küldje a Group 4-et. Kecskeméti Sándor közölte: a Földi László vezette vállalkozásnak nem ez volt az egyetlen támadása a Group 4 ellen. Tavaly, amikor is vállalata megvásárolta a Banktech Rt.-t, a Defend magához édesgette annak egyik vezetőjét, aki aztán mindent megtett, hogy a társaság üzleti partnereit elvtelenül megszerezze új munkaadójának.

Hajda Iván, a Defend Kft. igazgatóhelyettese szerencsétlennek tartja, hogy Kecskeméti valótlan adatokkal halmozza el a sajtót, s így próbál nyomást gyakorolni a független magyar bíróságra. Az át- majd visszaigazolt, most tanúvallomást tett dolgozóról szólva kifejtette: az, hogy az illető nem volt sokáig defendes, nem a véletlennek köszönhető. Mint ahogy az sem, hogy most ő a koronatanú. Hajda Iván elmondta, a Group 4 eddig három esetben kezdeményezett eljárást cége ellen különböző jogi fórumokon. Ebből már kettőt jogerősen elveszített.
"Egy éve érzékeljük, hogy a Group 4 és igazgatója mindent elkövet lejáratásunk érdekében - tájékoztatott Hajda Iván - Kecskeméti még attól se riadt vissza, hogy hamis adatokkal vezesse félre a rendőrséget egy általa kreált ügyben. Feljelentette két pénzszállítónkat azért, mert azok állítólag Hortobágy közelében le akarták szorítani a főútról a Group 4 páncélozott járművét. Ez mondanom sem kell, nem volt igaz."

A Defend a további lejárató akciók elkerülése végett polgári peres úton kíván érvényt szerezni jó hírnevének megőrzése érdekében. Mi több, Kecskeméti Sándor ellen is büntetőfeljelentést tesz hamis vád miatt.

Állami megbízók kedvence

Piacról származó információk szerint a Defend üzleti portfóliójának 90 százalékát állami megrendelések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy árbevételének zöme állami csatornákon keresztül realizálódik. Az eredetileg a Postabank biztonsági feladatainak ellátására létrehozott társaságot 1998-ban vásárolta meg Földi László a pénzintézet új vezetésétől. Ettől kezdve óriási fejlődésnek indult a cég. Egymás után kapta meg a 100 milliós megrendeléseket. A cég ügyfelei között tudhatja az APEH-et, a BÁV-ot, a Szerencsejáték Rt.-t, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot a Miniszterelnöki Hivatalt, a Molt és a Magyar Fejlesztési Bankot is, amely egyébként a közelmúltban többségi tulajdont szerzett a társaságban. Tavaly év végétől pedig ellátja a Magyar Posta Rt. pénzfeldolgozói feladatát is. Ezáltal az évente ezermilliárd forintot "megmozgató" pénzszállítói piac egyik főszereplőjévé vált.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2001.március 13.)