A kormány hivatalosan ne legyen tagja a Gazdasági Tanácsnak – ezt ajánlja megfontolásra a gazdasági tárca a legfőbb egyeztetőfórum résztvevőinek az április 9-ei ülésen. A szakszervezetek szerint a kormány azért akar kivonulni a GT-ből, mert nem szeretne nyilvánosan konzultálni az érdekképviseletekkel. A kormány képviselői továbbra is részt vennének az üléseken, a különbség csak az, hogy nem állandó tagként - szögezte le Herczog László miniszteri megbízott.

Eddig sem működött, most pedig végképp nem fog működni a gazdasági-szociális párbeszéd legátfogóbb fórumának szánt Gazdasági Tanács, miután a kormány ki akar vonulni a testületből - jelentette ki lapunknak Borsik János, az Autonómok elnöke, a szakszervezeti oldal soros elnöke. Az április 9-ei ülésre küldött előterjesztésből kiderül, hogy a kormány ki akar menekülni a működésképtelen intézményből - tette hozzá. A kormányzat az adókról, az inflációról, a gazdasági növekedésről nem akar nyilvános konzultációt az érdekképviseletekkel. A szakszervezetek vezetői jövő hét csütörtökön döntenek arról, hogy egyáltalán elmenjenek-e a GT ülésére.

Föl sem vetődött, hogy a kormány kivonulna a Gazdasági Tanácsból - szögezte le Herczog László, a gazdasági miniszter megbízottja. A tárca indítványában az olvasható: "távlatilag" - s ezt a szót külön kiemelte a gazdasági megbízott - megfontolandó, hogy a kormány ne legyen formálisan tagja a Gazdasági Tanácsnak. Mivel a makrogazdasági kérdések megvitatásánál nem nélkülözhető a kormányzat jelenléte, a GT ülésein természetesen továbbra is részt vennének a kormány képviselői, a különbség csak az, hogy nem állandó tagként - mondta Herczog László.

A Gazdasági Tanács 1999. április 9-én jött létre, miután a kormány, megszüntetve az Érdekegyeztető Tanácsot, átalakította a társadalmi párbeszéd egész rendszerét. A makrogazdasági kérdések megtárgyalására szolgáló fórumba a szakszervezetek és munkaadói szervezetek mellett meghívást kaptak a kamarák, a Magyar Nemzeti Bank, a Tőzsdetanács és a külföldi befektetők képviselői is. A GT eddig összesen négy alkalommal ült össze. A nyugat-európai országok hasonló gazdasági és szociális tanácsainak sem tagjai a kormányok, ezen testületeket a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek és más civil vagy gazdasági csoportok képviselői alkotják - jelentette ki Herczog László. A fórumok feladata - tette hozzá -, hogy megvitassák a kormányzati elképzeléseket és azokról elmondják a véleményüket. A tanácsok jelentéseket, javaslatokat is tehetnek például a munkaegészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátások szabályozására, ezekre azonban a kormányoknak érdemben reagálniuk kell.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(1999. április 9.)