Csehország külföldiek betelepítésével küzd a társadalom elöregedése ellen

Csehország furcsa módszerrel kíván küzdeni a lakosság elöregedése ellen: azt tervezik, külföldieket telepítenek be. A program egyéves próbaidővel várhatóan már a jövő évben beindul.

Ha Csehország nem akarja azt kockáztatni, hogy lakossága túlságosan elöregedjen és egy idő után ne legyen miből nyugdíjakat fizetni, akkor feltétlenül lehetővé kell tenni külföldiek letelepedését - állítja Vladimir Spidla cseh munkaügyi és népjóléti miniszter. Spidla programot dolgozott ki arra, hogyan lehetne ezt a Csehországban is egyre súlyosabbá váló problémát hosszabb távon orvosolni. A statisztikai adatok szerint ugyanis az ország lakossága egyre inkább elöregszik, csökken az aktív munkaerő létszáma, s egyre kevesebb pénz jut a nyugdíjakra.

- Azzal számolok, hogy fél, de legfeljebb háromnegyed év múlva beindul a program - mondta Spidla. Az akció lényege: a cseh hivatalok lehetőséget adnak azoknak az országban engedéllyel élő és dolgozó külföldieknek, akik ez iránt érdeklődést mutatnak, hogy rövidített és egyszerűsített eljárással tartós letelepedési engedélyt és állampolgárságot szerezzenek. A hatóságok a jelentkezőket egy pontrendszer alapján értékelik. Az elbírálásban nagy előny a fiatal kor, a magas képzettség és az, ha több kisgyerekkel rendelkező családról van szó.

- Ezt a szelektív politikát egyre több fejlett ország alkalmazza. A megfelelő személyek száma a világban ugyanis korlátozott, ezért előnyt szerez magának az, aki ezt a politikát korábban bevezeti - magyarázta a Mladá Fronta Dnes című prágai lapnak Michal Meduna, aki a minisztériumon belül a projektet kidolgozó munkacsoportot irányította.

Stanislav Gross belügyminiszter azt állítja: az ENSZ is azt javasolta, hogy próbálják megoldani a lakosság elöregedésének problémáját.

- A megoldás módjáról lehet ugyan vitatkozni, mindenesetre a belügyminisztérium támogatja a tervet - közölte.

Spidla tervét a közeljövőben terjeszti a kormány elé, amely várhatóan jóváhagyja azt. Az egyéves próbaidő leteltével a hatóságok összegeznék a tapasztalatokat, s véglegesítenék a rendszert. Várható, hogy a próbaévben néhány száz külföldi kap letelepedési engedélyt Csehországban. Amennyiben kedvezőek lesznek a tapasztalatok, akkor a következő időszakban évente több ezer külföldi állampolgár juthatna letelepedési engedélyhez Csehországban.

(MTI)