Semmelweis Egyetem - nem szűnik meg a Haynal Imre Egészségtudományi Kar

Sem a kincstári biztosok ajánlásában nem szerepel, sem a Semmelweis Egyetem intézményi tanácsi ülésén nem esett szó a Haynal Imre Egészségtudományi Kar (HIETE) megszüntetéséről - nyilatkozta Sótonyi Péter rektor annak kapcsán, hogy korábban az intézmény nehéz helyzete miatt ez a megoldás is felvetődött.

A Semmelweis Egyetem (SE) vezetője elmondta, hogy megtárgyalták és elfogadták a kincstári biztosok 25 pontos, az egyetemen kialakult nehéz gazdasági helyzet kezelésére vonatkozó iránymutatását. A rektor - mint mondta - azt szeretné, ha a létszámleépítés racionális és minél kisebb arányú lenne. Jelezte, hogy az elkövetkező napokban a többi között a nyugdíjkorhatáron túli állományban lévők számát tekintik át.

Az egyetemnek április 15-ig kell az oktatási és az egészségügyi miniszter asztalára letennie a szerkezetátalakítással kapcsolatos konkrét terveket, melyek szerint várhatóan tanszékek, illetve tanszékcsoportok alakulnak át. A rektor szükségesnek nevezte az egészségtudományi kar stabilizációját is.

Terv készül az informatikai és a belső elszámolási rendszer átalakítására, a beszerzések hatékony megszervezésére, illetve a progresszív betegellátással kapcsolatos külső finanszírozási források bővítésére.

Az elképzelések között szerepel a bevételi források növelése is, aminek kapcsán a rektor lehetőségként említette a tandíjat devizában fizető külföldi hallgatók számának növelését.

Az átalakítások a korábbi Testnevelési Egyetemet nem érintik, ott a működési költségek semmiképpen sem csökkennek.

Sótonyi Péter hangsúlyozta: az oktatás, a tudományos kutatás és az egészségügyi ellátás eddig sem szenvedett és ezután sem szenvedhet kárt a nehéz gazdasági helyzet miatt.

A Semmelweis Egyetemen január 17-től kezdték meg működésüket a kincstári biztosok. Kinevezésükre azért volt szükség, mert az intézmény 60 napon túli adósságállománya meghaladta az 50 millió forintot.

A korábbi Semmelweis Orvostudományi Egyetem, a Testnevelési Főiskola és a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem egyesülésével létrejött integrált intézmény adóssága 2000. január 1-jén 1,2 milliárd forint volt, amely az esztendő végére 1,7 milliárd forintra emelkedett. Ebből a 60 napot meghaladó adósság 182 millió forint.

Az intézményben csaknem 8400 hallgatót oktatnak. Emellett 39 klinikája több mint 3500 ágyon fogad betegeket, és egy esztendő alatt mintegy 3 millió járóbetegnek nyújt ellátást.

(MTI)

Ajánló: