Jogosulatlanul vettek fel szociálpolitikai támogatást s ezzel jelentős értékű kárt okozó csalás bűntettét követték el azok a vádlottak, akik közül nyolcvannégyet jogerősen ítélt el a pénteken lezárult tárgyalássorozat végén a Kaposvári Városi Bíróság.

A vádlottak közül többeket hat hónaptól egy év nyolc hónap, felfüggesztett szabadságvesztésre, egyszersmind néhány tízezer forinttól több százezer forintig terjedő pénzbírságra, mint mellékbüntetésre, másokat hasonló nagyságrendben, pénzbüntetésre ítélt a bíróság.

A négy évvel ezelőtt Tamásiban és környékén történt ügynek összesen kettőszázötvenhét vádlottja volt, a vád tárgyát hetvenhét azonos eset képezte, közülük tizenháromban bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiánya miatt felmentő ítélet született, amely negyvennégy vádlottat érintett.

A többinél a bíróság megállapította, hogy a vádlottak jogosulatlanul vettek fel hatszázezer forinttól kétmillió hatszázezer forintig terjedő összegeket szociálpolitikai támogatásként már meglévő házuk tetőterének beépítésére, ezzel új lakás építésére.

A felek minden esetben előbb megállapodtak abban, hogy a ház tulajdonosa hozzájárulását adja a szociálpolitikai támogatásra jogosult személynek ahhoz, hogy beépítse a tetőteret, majd a lakrész elkészülte után adásvételi szerződéssel megvásárolta azt az építtetőtől.

Az ügyben két építész, egy banki ügyintéző, valamint egy építésügyi hatósági ügyintéző és több ügyvéd is vádlottként szerepelt. Őket azonban - egy építész, valamint két ügyvéd kivételével a bíróság felmentette a csalás vádja alól. Előbbi önmaga építkezése miatt volt érintett, a két ügyvédre pedig ügyfeleik tettek terhelő vallomást.

Az építészt csalás bűntettében elmarasztalta, a két ügyvédre felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a bíróság.

(MTI)