Sipos Kornél, a Mafilm Rt. vezérigazgatója döntését a társaság hétfői igazgatósági ülésén jelentette be. Egyúttal kérte munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. A lemondást az igazgatóság tudomásul vette azzal, hogy a vezérigazgató szakmai munkájával teljes mértékben elégedett, ám döntését tiszteletben tartja.

Az ülésen bejelentette lemondását Krasznai János igazgatósági tag is, aki április 10-ei hatállyal távozik tisztségéből.

A tanácskozáson a Mafilm Rt. meghallgatta és elfogadta a vezérigazgató beszámolóját a társaság elmúlt évi működéséről és jelenlegi helyzetéről.

Az igazgatóság - egyik tagja, az ÁPV Rt. kérésére - április 25-ére összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését. A Mafilm Rt. közleménye szerint a napirendi pontok között szerepel a vezérigazgató visszahívása, új vezérigazgató választása, az igazgatósági tagok visszahívása és új tagok választása, valamint az alapító okirat módosítása és új ponttal történő kiegészítése.

Sipos Kornélt az MTI-nek nem sikerült elérnie. A lemondott vezérigazgató korábban úgy tervezte, hogy az igazgatósági ülés utáni napon tart sajtótájékoztatót, az időpont azonban megváltozott: Sipos szerdán válaszol a személyét érintő kérdésekre.

A Mafilm Rt. eddigi vezetője március elejéig a Hídember - a magyar filmgyártás legmagasabb költségvetésű, Széchenyi István életútját bemutató alkotás - vezető producere volt, március 11-én azonban megvált az előkészületeinél tartó filmben vállalt feladatától.

Filmes körökből származó információk szerint Sipos a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) politikai államtitkárával, Várhegyi Attilával és a Hídember rendezőjével, Bereményi Gézával egyetértésben hozta meg döntését.

Az MTI úgy értesült, hogy a vezető producer azért vált meg a produkcióban betöltött feladatától, mivel úgy gondolta: az alkotóknak, immár bizalmi alapon együttműködve, minden energiájukkal a film minél zökkenőmentesebb lebonyolítására és annak sikeres befejezésére kell koncentrálniuk.

Várhegyi Attila március 19-én a hírrel kapcsolatban elmondta: Sipos Kornél írásban jelezte lemondási szándékát a producerségről, amelynek indokával egyetértett. "A korábbi vezető producer szerint ugyanis olyan időszakba lépett a film előkészítése, amely már a nap 24 órájában teljes embert igényel a munkák felügyeletéhez, irányításához" - mondta a politikai államtitkár Sipos levelére hivatkozva. Várhegyi hozzátette: egyetértett azzal, hogy Sipos, mint a Mafilm vezérigazgatója nem tudja maradéktalanul ellátni a Hídemberrel kapcsolatos teendőket.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 19.)