150-200 transzparensekkel felszerelt ember vett részt a környezetvédők által szervezett tüntetésen a budapesti amerikai követség előtt. A környezetvédők az Egyesült Államok elnökének nemrég született döntése ellen tiltakoznak, melyben felmondta a globális felmelegedést okozó szennyező-anyagok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói egyezményt.

A budapesti amerikai követség előtt 150-200 embert gyűlt össze anti-globalizációs táblákkal felszerelkezve. A tüntetők egy performance-ot is előadtak, melyben az egyik szereplő magát George W. Bush-t jelenítette meg. A kis történetben Bushnak egy fiatal lány egyik kezében virágot kínált, a másikban pedig egy hamburgert. Bush természetesen sietve nyúlt a hamburger felé.

A tüntetést többek között az Energia Klub és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezte a budapesti amerikai követség elé. A környezetvédők szerint George W. Bush arrogáns lépésével bebizonyította, hogy jobban érdekli Amerika boldogulása, mint a globális környezet állapota.

Ámon Ada, az Energia Klub munkatársa az [origo]-nak elmondta: elsősorban az ellen a magatartás ellen tiltakoznak, mellyel George W. Bush kitünteti a saját népét, és nem törődik azzal, hogy az Egyesült Államok által kibocsátott rengeteg szennyezőanyag milyen hatással van a globális környezetre.

Az USA a legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó a világon. A világ népességének mindössze 4 százalékát kitevő Egyesült Államokban engedik a levegőbe a világ összes széndioxid-kibocsátásának 25 százalékát.

A Fehér Ház március 28-án jelentette be, hogy George W. Bush elnök felmondta a kiotói egyezséget. 1997-ben kötötte meg a kiotói egyezményt 38 fejlett ipari állam. Az egyezmény célja, hogy a 2008. és a 2012. közötti időszakban 5,2 százalékkal csökkentsék a globális felmelegedést okozó ipari szennyezőanyag-kibocsátást. A három főszereplő az USA, az Európai Unió és Japán, az 1990-es szennyezőanyag-kibocsátási szintjének 7, 8 illetve 6 százalékos csökkentését vállalta.

[origo]

Ajánló: