Sipos Kornél, a Mafilm Rt. vezérigazgatója hétfőn mondott le posztjáról. Akkor nem indokolta döntését. Szerdai sajtótájékoztatóján viszont elmondta, hogy a Mafilm Rt. többségi tulajdonosa, az ÁPV Rt. által összehívott rendkívüli közgyűlés napirendi pontján már szerepelt a visszahívása. Ennek pontos okát nem közölték vele. Sipos úgy döntött: nem várja meg, míg visszahívják, inkább bejelentette lemondását.

Sipos Kornél, a Mafilm Rt. lemondott vezérigazgatója - aki még egy hónapig marad posztján - elmondta: egy-két hete a cég elnökéhez levél érkezett a többségi tulajdonos ÁPV Rt-től, melyben a rendkívüli közgyűlés összehívását kérték. A levélben már ajánlott napirendi pontként szerepelt a vezérigazgató visszahívása. Sipos azt mondta: ebből nyilvánvaló volt számára, hogy az ÁPV Rt. nem vele képzeli el a Mafilm jövőjét, ezért inkább úgy döntött, lemond posztjáról. "Az ÁPV Rt-től kaptam a megbízást, akkor sem indokolták, miért pont engem javasoltak, most sem kell megindokolniuk, hogy miért menjek" - mondta Sipos. Hozzátette: "jó lelkiismerettel" távozik.

Az ÁPV Rt. az [origo] kérdésére ezzel kapcsolatban azt mondta: mivel Sipos leváltásáról nem született hivatalos döntés, tartják magukat ahhoz a megfogalmazáshoz, hogy a vezérigazgató lemondott. Elismerik Sipos szakmai felkészültségét, de a célok megvalósítása, amiket nyáron közösen foglamaztak meg, a vártnál jóval lassabban és nehézkesebben valósul meg. Az ÁPV Rt. szerint ezt Sipos is érezhette, és valószínűleg ezért mondott le.

Sipos lemondásának másik okaként tüntette fel, hogy az ÁPV Rt. két fontos előterjesztését visszautasította. Harmadik okként pedig azt mondta: egy Szabó Ildikó rendezővel készített - szintén milleniumi - film, amelyet tavaly forgattak, még dobozban van, ezt is el akarja még készíteni.

Sipos, akit tavaly júliusban neveztek ki vezérigazgatónak, az eddigi tevékenységét ismertetve elmondta: augusztusban benyújtotta a cég üzleti tervét, melyben a Mafilm Befektetési Kft. és a Mafilm Rt. összeolvasztását javasolta azzal az indokkal, hogy felesleges két anyacég. Emellett három igazgatóság felállítását javasolta. Egy a produkciókkal, egy a gazdasági helyzet kontrollálásával, egy pedig a szakképzéssel foglalkozna. A tervezetre az ÁPV Rt. azóta sem reagált. Sipos a hallgatást beleegyezésnek vette, és hozzálátott a tervezet megvalósításához. Javasolta, hogy az Rt. és a Kft. összeolvasztásának költségeit vállalja át az ÁPV Rt., ezt azonban a többségi tulajdonos visszautasította.

Mikor Sipost kinevezték, a Mafilmnek 200 millió forint tartozása volt a Konzumbank felé, és ugyanennyi a beszállítók, az APEH és a gázművek felé. Javaslatában szerepelt a Konzumbankos hitel visszafizetése is, a tervezetben foglaltakat azonban az ÁPV Rt. szintén elutasította.

Sipos a sajtótájékoztatón több előszerződésről, szerződésről, együttműködésről is beszámolt azt érzékeltetve, hogy az üzleti tervben szereplő célok megvalósítását megkezdte. Az ÁPV Rt. ennek ellenére javasolta felmentését.

Sipos március 19-én lemondott a legdrágább magyar film, a Hídember vezető produceri posztjáról is. Ezzel kapcsolatban megismételte az általa korábban elmondottakat, miszerint azért döntött így, mert a vezető produceri poszt egész embert kívánt, miközben neki rengeteg tennivalója volt a Mafilmnél. Amíg a posztján volt, négy szerződést kötöttek: Bereményi Gézával, a rendezővel, Kardos Sándor operatőrrel, Hódi Jenővel, aki koprodukciós partnerek keresésével foglalkozik és Hábermann Jenővel, a társproducerrel, aki Sipos utóda lett a vezető produceri poszton. Hozzátette: a színészekkel még nem is tárgyaltak. Sipos összegekről nem volt hajlandó beszélni, csupán annyit mondott: azokat reálisnak tartja.

Sipos - aki nem volt hajlandó több konkrétumot elárulni a Hídemberrel kapcsolatban - azt mondta: azt nem tudja, Bereményi miért perli be őt, de ő is pert indít, hogy ne a sajtó nyilvánossága előtt, hanem a bíróságon utasítsa vissza "a hazug" jelzőt, amivel Bereményi szerinte őt illette.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(2001. március 19.)