Orbán Viktor miniszterelnök szerint jó esély van arra, hogy a jelenlegi kormánykoalíció 2002-ben abszolút többséget kapjon, és úgy látja, nem lesz koalíciós kényszer a jobboldalon, hogy kibővítsék ezt. A miniszterelnök kedd esti, a Magyar Televíziónak adott interjújában kifejtette, hogy minden erővel az abszolút többségre fognak törekedni, és mint mondta: koalíciós kérdésekre a választások végéig nem fog válaszolni.

A MIÉP és a Munkáspárt megítélése kapcsán Orbán Viktor leszögezte: ezek demokratikus, és alkotmányos alapon álló pártok. - Másodlagos kérdés, hogy szimpatizálunk-e velük - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy köt-e a Fidesz koalíciót a MIÉP-pel úgy válaszolt: nincs joga erre a Fidesz elnökének nevében válaszolni.

- Semmit sem zártam ki, semmit sem erősítettem meg, egyszerűen csak arról tudok beszélni, ami a jövőt meghatározó kérdés Magyarországon, mármint hogy lesz-e a következő választások után a mostani kormánykoalíciónak abszolút többsége - reagált Orbán Viktor arra a műsorvezetői összegzésre, miszerint a miniszterelnök nem volt hajlandó kategorikusan kizárni annak a lehetőségét, hogy a Fidesz a MIÉP-pel kormánykoalíciót köt.

A kormányfő rámutatott: a MIÉP-pel és a Munkáspárttal kapcsolatos vitákban nem szerencsés, ha összekeverjük, hogy mit gondolnak erről külföldön. - Azt gondolnak, amit akarnak, Magyarország egy demokratikus ország - szögezte le. Megfogalmazása szerint okos dolog, ha egy-egy belpolitikai döntésénél számításba veszik annak lehetséges külpolitikai következményeit. Mint mondta, ugyanakkor nem szeretné, hogy a magyar gondolkodás eljusson odáig, hogy a saját sorsunkról való döntésünknél az elsődleges szempont az legyen, hogy mit szólnak ahhoz külföldön.

A kormányfő vélekedése szerint a magyar választójogi rendszer nagy lehetőséget tartogat 2002-ben a mostani kormánykoalíció és bizonyos mértékig a legnagyobb ellenzéki párt számára is.

A médiakérdés kapcsán kifejtette: az EU nem kérdőjelezi meg a magyar média demokratikus működését. Rámutatott: a hazai médiatörvénnyel az a baj, hogy nem tartalmazza az összes EU-s szabályozást. Ennek kapcsán megemlítette, hogy az ellenzék elzárkózik bármely passzus megváltoztatásától. - Az lenne az ország érdeke, hogy ezek a módosítások megtörténjenek - vélekedett.

Orbán Viktor elzárkózott annak a kérdésnek a megválaszolásától, hogy az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjei közül ki a "kedvenc ellenfele". Mint mondta egy olyan változás jó lenne, amely lehetővé tenné, hogy ne mindenre azonnal és automatikusan nemleges válaszok szülessenek. - Nemekből nem lehet jövőt építeni - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a kormány évről-évre tudatosan alultervezi az inflációt. A közpénzek elköltése kapcsán a kormányfő leszögezte: a kormánynak nincs joga egyetlen forintot sem elkölteni, vagy erről úgy dönteni, hogy a parlament ezt vagy előbb, vagy utóbb nem hagyja jóvá.

Romano Prodi, az Európai Bizottság olasz elnökének múlt heti látogatása kapcsán a miniszterelnök elmondta: az unióban bíztatónak látják Magyarország csatlakozási tárgyalásait és az ország gazdasági fejlődését. Mint mondta: a megbeszélések során semmi olyan problémát nem azonosítottak, ami akadálya lehetne a csatlakozásnak. Orbán Viktor közölte: Romano Prodi a roma kérdés kapcsán azt mondta, hogy "az EU tudatában van annak, e kérdés megoldása több generációnyi időt vesz igénybe", és a csatlakozásig Magyarország nem tudja megoldani ezt a problémát.

A családtámogatással összefüggésben a kormányfő kifejtette: ma a legszegényebb családoknál is garantált a családi pótlékból, illetve a kiegészítő családi pótlékból gyermekenként járó, havi 8000-8200 forintos támogatás. Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon 1,3 millió család van és ebből 820 ezer kap kiegészítő családi pótlékot. - A szegény családok esetében nem az a baj, hogy a gyermekek után kevés állami támogatást kapnak a szülők. Ott az a gond, hogy vagy nincs állásuk, vagy alacsony a jövedelmük - mondta el. Hozzátette: az ilyen családoknak álláslehetőséget kell teremteni és emelni kell a bérüket.

(MTI)

Korábban:

Magyar Hírlap(2001. április 11.)