Jó hírnevének megsértése miatt beperelte az egészségügyi minisztert a fővárosi Nyírő Gyula Kórház. Az intézmény a tisztiorvosi szolgálat ellen is bíróságra megy, mert 3,7 millió forint bevételtől esett el, amikor az ÁNTSZ egy hétre bezáratta azt a belgyógyászati osztályát, ahol korábban a Fekete Angyal dolgozott - értesült a Magyar Hírlap.

Pert indított az egészségügyi miniszter ellen a Nyírő Gyula Kórház – mondta Takács Gábor főigazgató. A bírósághoz benyújtott kereset szerint Mikola István olyan nyilatkozatokat tett a fővárosi intézményben ténykedő Fekete Angyal ügye kapcsán, amellyel megsértette a kórház jó hírnevét.

Mint arról lapunk is beszámolt, az egészségügyi miniszter elképesztőnek minősítette a Nyírő Gyula Kórház belgyógyászati osztályán történteket. Kijelentette: kizárt, hogy hasonló eset bármely más egészségügyi intézményben megtörténhet.

Amit azonban a kórház, illetve a belgyógyászat működéséről Mikola István állított, az osztályon indított tisztiorvosi vizsgálat nem erősítette meg. Az ÁNTSZ ugyanis súlyos szabálytalanságokat nem, csak kisebb hiányosságokat talált. Az ország összes kórházára kiterjesztett vizsgálat ellenére ilyen mélységű ellenőrzésre csak a Fekete Angyal egykori osztályán került sor. Azt viszont egy egész hétre bezáratta az ÁNTSZ, 3,7 millió forintos bevételkiesést okozva ezzel az intézménynek. A kórház emiatt kártérítést fog követelni a tisztiorvosi szolgálattól - közölte a főigazgató.

Takács Gábor hozzátette: a tisztiorvosi szolgálat elleni perrel egyelőre azért várnak, mert először szeretnének választ kapni arra a levelükre, amelyben megfellebbezték az osztálybezárásról hozott ÁNTSZ-határozatot. Ez ugyanis azzal a jogszabállyal indokolta a lépést, amely szerint "azonnali végrehajtást lehet elrendelni, ha az életveszély miatt vagy a közbiztonság érdekében szükséges". A kórház vezetése szerint azonban köztudomású volt, hogy a belgyógyászaton egyedül a Fekete Angyal jelentett veszélyt a betegekre, őt pedig akkor már letartóztatta a rendőrség.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. március 22.)