Megalapozatlannak találta és megsemmisítette a XV. kerületi Meixner-iskola működési engedélyét a Fővárosi Közigazgatási Hivatal igazgatási főosztálya. A kerület jegyzője szerint Grespik László a belügyminiszter döntését felülbírálva döntött.

Paizs Gábor tanácsos, sajtóreferens kedden elmondta: a hivatal a XV. kerületi jegyző által kiadott működési engedélyt múlt hét végi felügyeleti intézkedésében megsemmisítette, az erre vonatkozó új eljárás lefolytatására a kőbányai önkormányzat jegyzőjét jelölte ki.

A hatóság többek között azzal indokolta döntését, hogy noha a XV. kerületi jegyző által felkért közoktatási szakértő az iskola pedagógiai programját hiányosnak és jogellenesnek minősítette, a jegyző mégsem tért ki határozatában arra, ezt miként értékeli és milyen javításokat kér.

A hivatal kifogásolta és a közoktatási törvénybe ütközőnek tartotta a pedagógiai program azon pontját, amely lehetőséget ad arra, hogy az iskolába speciális ellátásra szoruló tanulókat próbaidőre vegyenek fel, és így annak eredménytelenségére hivatkozva év közben is megszüntethető a tanulói jogviszony.

Az indoklás hivatkozik a fővárosi munkaügyi felügyelőség március 30-án kelt határozatára is, amely szerint az intézményben engedély nélkül foglalkoztattak két külföldi állampolgárt. Paizs Gábor ennek kapcsán közölte: az érintettek Erdélyből érkeztek, és előbb kezdtek el dolgozni, mint ahogyan a munkavállalási engedélyükben szerepel.

A részükre kifizetett munkabér nyilvántartási hiányosságok miatt nem volt megállapítható, ezért a munkaügyi hatóság 400 ezer forint bírságot szabott ki. Ezek után kétséges, hogy a határozat kiadásakor valóban megvoltak-e az iskola működésének személyi feltételei - olvasható a hivatal állásfoglalásában.

Paizs közölte: az iskolát a tanév végéig biztosan nem zárják be, az intézmény áprilisban és májusban megkapja a csökkentett normatívát, illetve a júniusi támogatást is. "Amennyiben azonban június 30-ig nem születik első fokon a működési engedélyről döntés, júliustól az iskola nem kap állami támogatást" - közölte a tanácsos. Emlékeztetett arra is, hogy a kerület és az intézmény közötti közoktatási megállapodás megalapozottságát a Fővárosi Bíróság előtt vitatja a hivatal. A következő tárgyalás május 16-án lesz.

A kerület jegyzője megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a hivatal vezetője megsemmisítette az iskola működési engedélyét. Nagy Antal közölte: a hivatal vezetője a belügyminiszter döntését felülbírálva hozott az államigazgatásban szokatlan eljárás keretében döntést. Állásfoglalásában emlékeztet rá, hogy Grespik László augusztus 28-án hozott megsemmisítő határozatát a belügyminiszter október 12-én felülbírálta. Ebben a határozatban az is szerepel, hogy jogorvoslatnak nincs helye, nincs lehetőség ismételten elővenni egy lezárt ügyet. A jegyző szerint ez annál inkább is így van, mert az intézmény jóhiszeműen szerzett jogokat gyakorol, ami kizárja a felügyeleti intézkedés megtételét. Szerinte az önkormányzat hivatalos értesítést nem kapott a felettes szervtől arról, hogy mire alapozta döntését. "Tárgyilagos értékelésre csak ezt követően van módunk" - fogalmazott Nagy Antal.

A Paizs Gábor nevével jegyzett átirat szerint ugyanakkor számtalan vitatható állítást tartalmaz. A kerületnek nincs tudomása arról, hogy a belügyminiszter milyen útmutatást adott ki az intézmény felügyeleti vizsgálatára, a hivatal határozatának megsemmisítéséről szóló döntése után 35 nappal. A kerület jegyzője nem lát összefüggést a munkaügyi hivatal ellenőrzésén tapasztaltak és a működési engedély kiadása között, hisz az engedélyt előbb adták ki, mint ahogy a felügyelőség később az épületben állítólag más személyt is talált.

Nagy Antal jegyző nehezményezte, hogy a közigazgatási hivatal vezetője összeférhetetlenséget vél felfedezni az alapítványi iskola működési engedélyét kiadó jegyző hatásköre és az önkormányzat által megkötött közoktatási megállapodás között.

A kerületi polgármester a határozat kézhezvétele után a belügyminiszternél a jog eszközeivel kíván eljárni.

A Belügyminisztérium kedd délutánig nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal igazgatási főosztálya megalapozatlannak találta és megsemmisítette a XV. kerületi Meixner-iskola működési engedélyét.

Csorba József, az iskola igazgatója zaklatásnak minősítette a döntést, és alaptalannak nevezte a hivatal indokait. Úgy fogalmazott: koncepciós per kezd kibontakozni. A munkaügyi hatóság vizsgálatával összefüggésben közölte: az érintettek munkavállalási engedélye szeptember 1-től állították ki, a tanév azonban idén korábban már augusztus 28-án elkezdődött. A négynapos különbség miatt rótták ki bírságot. Az állami normatíva teljes elvonásáról az intézmény vezetője úgy vélekedett: lehet e nélkül is vegetálni. Emlékeztetett rá, hogy már volt ilyen időszak az iskola életében, amikor teljes egészében kénytelen volt nélkülözni az állami támogatást. Jelezte: az iskola iránt az érdeklődés igen nagy, az olvasási zavarokkal küszködő gyereknek fenntartott öt helyre 35-36-an pályáznak.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 14.)