Megrendítő eredménnyel zárult a brit kormány felmérése: az öngyilkosok aránya az orvosi pályát választó angol nők körében száz százalékkal haladja meg az átlagos angol nőkre jellemző adatot.

Az angol orvosok több mint egyharmada nő. Férfi kollégáik valamivel kisebb arányban válnak meg életüktől, bár még ők is 60 százalékkal túllépik a nemzeti átlagot.

A felmérést az Oxford University Pszichiátriai Intézete irányításával végezték. Olyan orvosok eseteit vizsgálták, akik 1979 és 1995 között követtek el öngyilkosságot. A kutatás vezetői elmondták: az orvosi pálya számottevő idegi terheléssel jár, és égető szükség van arra, hogy új módszereket találjanak a stressz elleni küzdelemben. Azt is fel kell tárni, miért kiugróan magas az orvosi munka egyes szakterületeire jellemző öngyilkossági arány. Különösen a körzeti orvosok válnak meg életüktől - ez egyébként az egyetlen terület, ahol jellemző módon a férfiak lesznek öngyilkosok. (Kolléganőiknél majdnem egy tucatszor többen.)

Korábbi kutatások már fényt derítettek arra, hogy a körzeti orvosokat pályatársaiknál jóval gyakrabban foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, és legalább háromszor akkora az esélye, hogy gondolataikat tett követi, mint a kórházi környezetben praktizálók körében. Az orvosok kora ugyanakkor nem befolyásolja jelentős mértékben az öngyilkossági hajlamot.

A kutatás eredményeit a Journal of Epidemology and Community Health közli. John Ashton, a tudományos folyóirat szerkesztője elmondta, a múlt héten közzétett tanulmány "csupán a jelenségek leírásával foglalkozik. A részletek és az oksági összefüggések feltárásához a továbbiakban még jelentős kutatómunkára van szükség."

Különös súlyt ad a felmérés eredményeinek az a tény, hogy a ma végző orvostanhallgatók között a nők aránya meghaladja az ötven százalékot. Állásfoglalásában a Brit Orvosi Társaság a női öngyilkosságok okozati hátterének felderítését szorgalmazza, és kitér a családi háttér szempontjának fontosságára is. "Az orvosi gyakorlat minden ágában olyan feltételeket kell kialakítanunk, melyek a jelenleginél jobban kedveznek azoknak a nőknek, akik munkájuk mellett családjukkal is foglalkoznak."

A felmérés kapcsán a brit egészségügyi tárca szóvivője is nyilatkozott. "Mindent elkövetünk, hogy javítsunk az orvosok munkakörülményein, így reményeink szerint ezek a tragikus arányok a jövőben csökkenni fognak."

Ajánló: