Várhatóan csak egy hónap múlva készül el a Kehi végleges jelentése az FVM cégeinek vizsgálatáról. Sepsey Tamás csütörtökön tájékoztatta Stumpf István kancellária minisztert a vizsgálat jelenlegi állásáról. A Kehi többek között vizsgálja a Concordia Rt-t, és a Tartalékgazdálkodási Kht-t is. Stumpf István szerint a Kehi törvénysértésre bukkant az egyik cégnél és feljelentést tesz az ügyben. A vizsgált cégek tulajdonosi jogait korábban Szabadi Béla az FVM volt politikai államtitkára gyakorolta.

Sepsey Tamás a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vezetője, csütörtökön tájékoztatta Stumpf István kancellária minisztert, arról, hogy hol tart az FVM cégeinek Kehi vizsgálata.

Stumpf István a találkozó után az RTL Klubbnak elmondta: a Kehi vizsgálat az egyik cégnél törvénysértésekre bukkant, és ezért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A kormány alá tartozó szervezet - Orbán Viktor miniszterelnök utasítására - február végén kezdte meg a soron kívüli vizsgálatokat az agrár tárcához tartozó cégeknél. A vizsgálat alá vont cégek között szerepel, a Concordia Közraktár Kereskedelmi Rt., és a Tartalékgazdálkodási Kht. és az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. is. A felügyeleti jogkört a tárca részéről felmentéséig Szabadi Béla politikai államtitkár gyakorolta.

A Tartalékgazdálkodási Kht-nál - amely többek között stratégiai gabona- és lisztkészletezést végzett, és emellett piaci tevékenységet is folytatott - Kehi azt is ellenőrzi, milyen módon adta el vagy frissítette fel készleteit a cég. A megvásárolt árukat kiknek értékesítette, voltak-e veszteséges ügyletek, illetve az eladásokból kik húzhattak hasznot.

A múlt héten derült ki, hogy a Concordia Közraktározási Rt. több százmilliós kezességet vállalt egy kis cég, a GMS 96 Kft. hiteleire. Az ügyben az FVM új vezetője, Vonza András is vizsgálatot indított.

A Kehi vizsgálat végleges jelentése várhatóan egy hónap múlva készül el.

[origo]

Korábban:

(2001.04.18.)