Az elsőfokú ítélet ismertetésével, illetve a perbeszéddel és a védőbeszéddel kezdődött meg csütörtökön a koszovói magyar KFOR-kontingens volt parancsnokának büntetőpere másodfokon a Legfelsőbb Bíróságon. A tárgyaláson Papp Gyula az utolsó szó jogán, ügyvédje pedig védőbeszédében azt kérte a bíróságtól, hogy minden vádpontban mentsék fel az alezredest.

Papp Gyula alezredest a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa novemberi elsőfokú ítéletében bűnösnek találta elöljárói hatalommal való visszaélés, valamint csalás és közokirat-hamisítás elkövetésében, és 50 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte, ugyanakkor ejtette a lopás és az elöljárói intézkedések elmulasztása vádját. Papp Gyula és ügyvédje fellebbezett az alezredes bűnösségét megállapító döntések ellen.

A másodfokú tárgyaláson Papp Gyula az utolsó szó jogán, ügyvédje pedig védőbeszédében azt kérte a bíróságtól, hogy minden vádpontban mentsék fel az alezredest. Az elöljárói intézkedés elmulasztásának vádpontjában született, a vádat bizonyítottság hiányában megszüntető elsőfokú ítéletet pedig bűncselekmény hiányában állapítsa meg a bíróság.

Az ügyészség az elsőfokú bíróság lopás vádja alól való felmentő ítélete ellen fellebbezett, illetve kérte a pénzbüntetés súlyosbítását.

(MTI)