Illés Zoltán szerint le kell állítani a garéi hulladék elégetését

Illés Zoltán, a parlamaent környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke kedden kijelentette: a dorogi hulladékégető alkalmatlan a Garén tárolt veszélyes hulladék megsemmisítésére.

Illés szerint azonnal le kellene állítani a márciusban megkezdett garéi szemét dorogi elégetését. A Garén tárolt veszélyes hulladék ugyanis dioxint tartalmaz, ezt az anyagot pedig a dorogi technológiával nem lehet kiszűrni. A dorogi hulladékégető adottságai miatt Illés szerint biztosan szennyezi a környezetet, mert a garéi szemétből dioxin kerül a levegőbe.

Illés feltételezését megerősíthetné vagy cáfolhatná az eddigi mérési eredmények jegyzőkönyve. Ezt azonban a bizottsági elnök annak ellenére sem kapta meg, hogy több mint egy hete levélben kérte Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztert, engedjen hozzáférést az adatokhoz. Illés szerint a dorogi égetőmű technológiai hiányosságai miatt a környezetvédelmi főfelügyelet nem is adhatott volna ki engedélyt a garéi hulladék ottani elégetésére. Ezért Illés jogászokkal vizsgáltatja, be lehet-e perelni az engedély kiadóit.

Illés szerint a garéi hulladék elégetésére Magyarországon sehol sincs lehetőség, a veszélyes hulladékot külföldön kell ártalmatlanítani.