A vérkészítmények júliusi 12 százalékos áremelése miatt tovább sodródhatnak a kórházak a csőd felé. Bár az emelés az intézményvezetők szerint is indokolt, úgy gondolják, a többletpénzt a kórházak képtelenek kigazdálkodni. Ráadásul az érintett intézmények egy része az áprilisban megváltoztatott finanszírozási számítás következtében kevesebb támogatást kap.

Júliustól átlagosan 12 százalékkal emelkedik a különböző vérkészítmények ára, de lesznek olyanok, amelyek akár 40 százalékkal is drágul. Az emelkedést különösen a hematológiai, onkológiai, illetve traumatológiai osztályok, intézmények érzik majd, de mindez a gyermekkórházaknak is jelentős terheket jelent.

Annak ellenére, hogy az árváltozás az egészségügy valamennyi szereplője szerint indokolt, kérdéses, miből gazdálkodják ki az újabb többletet az intézmények. Miután a fekvőbeteg-kassza 10,5 százalékos emelkedéséből kellett a 20 százalékos bérfejlesztést végrehajtani, így a további költségtöbbletről fölösleges is beszélni - mondta Ajkay Zoltán, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A minisztérium szerint az idei kórház-finanszírozást eleve úgy tervezték, hogy az már az emelt árú vérkészítményekkel számol, a kórházak szerint azonban ebből semmit nem észleltek. Áprilisban a finanszírozás átalakítását azzal indokolta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az egészségügyi tárca, hogy ez kompenzálja majd a gyógyszeráremelést, illetve a vérkészítmények drágulását is.

Mint ismert, a kórházak különböző betegségcsoportokért különböző súlyszámokat kapnak, s ennek arányában számolják ki a támogatást. Áprilisig egy pontért 81 ezer forint járt, s ez változott 84 ezerre. Miután egy-egy eljárás súlyszáma is módosult, a kórházak jelentős része kevesebb támogatást kap az eddigiekhez képest. Az intézményvezetők számára így kérdéses: a súlypontozás átrendezésével a megnövekedett pontérték valóban többletet jelent-e?

Az árváltozások egyik legnagyobb "vesztese" az Országos Haematológiai és Immunológiai Intézet lehet. Mísz Iréne Írisz, az intézmény igazgatója szerint a kórház évek óta több százmilliós adósságát az áremelés csak tovább növeli.

- Az intézet rendkívül súlyos betegeket kezel, akik ha 24 órán belül nem kapják meg a szükséges készítményeket, meghalnak, tehát az orvosok nincsenek döntési helyzetben, mi gazdaságos, mi nem - mondta a főigazgató. - Az átlagos 12 százalékos árváltozás itt 40 százalékot jelent, miután többnyire speciális vérkészítményeket használunk. Havonta csak a hematológiai kiadások 20 millióba kerülnek, a gyógyszer- és vérkiadások évente 660 millió forintba. Mísz Iréne Írisz szerint kérdéses, hogy ilyen körülmények között, hogyan lehetséges tovább működtetni az amúgy is csődközelben lévő intézetet.

Smrcz Ervin, a Heim Pál Gyermekkórház igazgatója szerint a vérkészítmények áremelésével az intézmény újabb lökést kapott, s tovább sodródik a csőd felé.

- A gyermekellátás már így is rosszabbul járt a súlypontszámítás átalakításával. Eszerint az itteni ellátások finanszírozása áprilistól gyakorlatilag csökken.

A pécsi megyei kórház igazgatója, Horváth Ferenc úgy véli, amíg a finanszírozás teljesen átláthatatlan, addig az intézményeknek fogalmuk sincs, mit tartalmaznak a teljesítménypontokért kapott ellenértékek.

- A kórház havi gyógyszerkasszája 27 millió forint, ennek 10 százalékát teszik ki a vérkészítmények, de a finanszírozásban nem látszik semmilyen többlet. Sőt az április elsejével bejelentett új finanszírozási változattal az intézmény még rosszabbul jár, mint eddig, így éves szinten már 170-180 milliót vonnak ki a kórházból. Várhatóan októberre alakul ki kritikus helyzet, amit a vérkészítmény áremelése csak tovább nehezít.

- Magyarországon is a világ legfejlettebb országaiban alkalmazott eljárásokkal, eszközökkel dolgozunk. Ez pedig rendkívül költséges - nyilatkozta M. Tóth Antal, az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatóhelyettese. A vérellátó évente 12,5 milliárd forintos költségvetéssel dolgozik, ehhez 3,4 milliárd költségvetési pénzt kap, míg a többit a felhasználói hozzájárulás teszi ki, azaz ezt a részt az intézményeknek kell állniuk.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 31.)