Simicskó szerint valamilyen fokú szervezettség áll a zámolyi romák kivándorlása mögött

Valamilyen fokú szervezettség áll a zámolyi romák strasbourgi kivándorlása mögött, állítja a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter politikai államtitkára. Mivel az ügy még nincs lezárva, a 2001. évi első féléves beszámolóban visszatérnek rá. Keleti György, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának MSZP-s elnöke szerint a szolgálatoknak nincs bizonyítékuk idegen titkosszolgálatok tevékenységére az ügyben.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tudomásul vette Simicskó István beszámolóját a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok 2000. évi tevékenységéről szerdán - közölte Keleti György, a testület MSZP-s elnöke.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter politikai államtitkára mellett a nemzetbiztonsági hivatalok főigazgatói számoltak be a szolgálatok tavalyi tevékenységéről a szakbizottság zárt ülésén.

Keleti György jelezte: a nemzetbiztonsági szolgálatok 2000. évi jelentésben nem szerepelt a zámolyi romák körében folytatott állítólagos külföldi titkosszolgálati tevékenység. Keleti elmondta, ez azért meglepő számára, mert a zámolyi romák tavaly nyáron hagyták el az országot.

A bizottság elnöke szerint ez azt igazolja: a szolgálatoknak semmilyen bizonyítékuk nincs arra, hogy a zámolyi romák körében folytattak volna "befolyásoló műveletet" külföldi titkosszolgálatok. Simicskó István közölte: mivel az ügy még nincs lezárva, a 2001. évi első féléves beszámolóban kívánnak tájékoztatást adni a bizottságnak.

Simicskó hozzátette: a nemzetbiztonsági bizottság egy hónap alatt két ízben is foglalkozott az üggyel, ezért nem tartották indokoltnak, hogy az éves beszámolóban külön is szerepeljen ez a kérdés. Az államtitkár szerint azonban nyilvánvaló, hogy az ügy hátterében "valamilyen fokú" szervezettség áll.

Az államtitkár szerint az ügy hasonlít az általuk jól ismert úgynevezett ellenérdekelt titkosszolgálati negatív befolyásolási akcióhoz, ami kedvezőtlen fényben tüntetheti fel Magyarország romapolitikáját az éves EU-jelentésben.

(MTI)