Az Országos Rádió és Televízió Testület irodai apparátusa hétfőre készíti el Frei Tamás április 23-i műsorával kapcsolatos vizsgálatát, így leghamarabb kedden dönthetnek a testületi tagok az RTL Klubbal szembeni esetleges szankciókról. Frei Tamás egy bérgyilkossal készült interjúban azt kérdezte, mennyiért vállalná Orbán Viktor likvidálását. Később a csatorna vezetősége elismerte, hogy szakmai hibát követtek el, mikor leadták a riportot, és elnézést kértek a miniszterelnöktől. A napokban elterjedt hírekre reagálva, miszerint az ügy miatt lemondott tisztségéről Piller András vezérigazgató és Gyöngyössy Bence programigazgató, Szabó Stein Imre, az RTL Klub kommunikációs igazgatója a Népszavának elmondta: a személyi konzekvenciák ügyében hivatalos döntés még nincs. Ugyanakkor megerősítette, amennyiben az ORTT szankciót szab ki a csatornára, a felelősséget az RTL Klub vállalja, és nem a műsorkészítőre hárítja át.

Frei Tamás a Népszavának elmondta: kérdése arról szólt, hogy a riportalany hajlandó lenne-e politikai bérgyilkosságot is vállalni. Bár szerinte is félreérthető volt, a kérdést azért tette fel a miniszterelnökre vonatkoztatva, mert igyekezett izgalmas riportot készíteni - tette hozzá. Bánlaki József, az ORTT MIÉP-es tagja lapunknak korábban úgy nyilatkozott: a szenzációhajhászat felülemelkedett a józan észen, mikor a csatorna leadta a riportot.

Az ORTT-tagok véleménye eltér abban, hogy a médiatörvény mely passzusaival ütközött a műsor leadása. A legkézzelfoghatóbb vád a csatorna ellen, hogy bár a médiatörvény alapján 18 éven felüli filmeket csak 23 óra után lehet sugározni, Frei műsora este nyolc után valamivel került adásba, a csak felnőtteknek szóló jel feltüntetésével.

A legnehezebben bizonyítható elképzelés, hogy a bérgyilkossal készült interjú nem dokumentarista jellegű volt, tehát hogy álinterjút láttak a nézők. Ezt Frei szóban cáfolta, s több dokumentummal bizonyította az interjúk hitelességét. Ám az ominózus bérgyilkossal - mint mondta - a műfajból adódóan nem kötött szerződést, úgy vélte, akkor lett volna hiteltelen az interjú, ha nem mutatták volna meg a bérgyilkos arcát.

Frei Tamás szerint politikai ügy lett abból, hogy leadták a riportot. - Hat éve nem foglalkozom politikával, az időm nagy részét külföldön töltöm, így nem voltam tisztában azzal, hogy milyen politikai erők mozognak a háttérben - mondta Frei. A riporter szerint az ügynek ott kellett volna véget érnie, amikor elnézést kért a miniszterelnöktől a kérdésért. Ugyanakkor úgy vélte: a botrány hatására várhatóan nő a nézettségük.

(Népszava)

Korábban:

( 2001. április. 28.)