Az egykor I. Ferenc József császár és király számára készült herendi étkészlet magyar címerrel díszített változatát rendelte meg az állam- és kormányfő számára a Külügyminisztérium. A csaknem 33 millió forintos beszerzés 110 terítékre és a hozzá kapcsolódó kiegészítőkre szól.

Herendi porcelán étkészlet darabjai
32 millió 800 ezer forint értékben rendelt porcelánokat a Külügyminisztérium protokollfőosztálya. Az úgynevezett "államfői és kormányfői étkészlet" 110 fő egyidejű vendégül látására alkalmas és valószínűleg a díszétkezéseken használják majd. Az ország házában jelenleg a Taverna vendéglátó vállalat az Országgyűlés hollóházi porcelánjaival biztosítja a protokoll-kiszolgálást.

A most megrendelt terítékek viszont rendkívüli módon hasonlítanak az úgynevezett "Ferencz József-készlethez". Mint azt a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. kereskedelmi igazgatója, dr. Kőrös Endre elmondta, a tányérok, tálak, csészék szélén aranyszínű babérfüzér fut majd végig, pettyek ékesítik, s a karimán a magyar címer látható. Az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója számára egykor alkotott készletben ugyane mintázatot a császár monogramja és címere díszítette.

A 110 fős szerviz a tányérokkal, csészékkel, tálakkal, különféle kiegészítőkkel együtt összesen 1648 darabból áll majd és feszített munkatempóval várhatóan augusztusban készül el. Mint értesültünk, a herendiek a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerülnek, így mással tálalnak majd a parlamenti, illetve a kormányfői rendezvényeken. A Népszava úgy tudja, hogy miután a miniszterelnökség a tervek szerint a várbéli Sándor-palotába költözik, a külön étkészlet beszerzésére már ennek jegyében került sor, az a költözés első lépésének tekinthető.

A külügyi tárca állami protokollfőosztályának vezetője, Ambrus Jenő a lapot arról tájékoztatta, hogy bár jelenleg a Taverna biztosítja az étkezést, ám "semmi sem tart örökké". Fel kell tehát készülniük arra, hogy később is megfelelő színvonalú kiszolgálással tiszteljék meg a hazánkba látogató vendégeket. A protokollfőnök elmondta azt is, hogy ezüst evőeszközökből egyelőre nincs elegendő, ám azok megrendelése a költségvetés lehetőségeitől függ majd.

Magyarország valamennyi nagykövetségén hagyományosan - évtizedek óta - herendivel terítenek a magas rangú vendégek számára. A Külügyminisztériumnak ezért állandó a kapcsolata a porcelánmanufaktúrával, amely így közbeszerzési hirdetmény közzététele nélküli eljárásban kaphatta meg ezt a jelentős megrendelést is.

A rendszerváltást követően a protokollétkezések során egyébként érezhetően kevesebb értékes porcelánt törnek el a vendégek, illetve a vendéglátók - s kell azokat pótolni -, mint a korábbi időkben, tudtuk meg a gyárban.

(Népszava)

Ajánló: