A vádirat ismertetésével megkezdődött az egy milliárd forintos adócsalással vádolt Békés megyei gázolaj-forgalmazók pere. A megyei főügyészség szerint a vádlottak 11 millió liter bizonytalan eredetű, nem szabványos minőségű üzemanyagot adtak el többek között a helyi Volánnak, és egy téesznek. A forgalmazást az is könnyítette, hogy az értékesítést végző kft-k minden eladott liter gázolaj után jutalékot fizettek egyes Körös Volánon belüli személyeknek. AZ APEH Békés Megyei Igazgatóságának munkatársai egy áfa-visszaigénylés rutinszerű ellenőrzése során tettek feljelentést az adónyomozóknál.

A Trans Fix, a Trans-Onyx és a Goldív-Trans Kft.-k összesen 11 millió 682 ezer liter bizonytalan eredetű, nem szabványos minőségű (sőt hibás) gázolajat értékesítettek Békés megyében, jellemzően a Körös Volán Rt.-nek, az eleki téesznek, s más kisebb cégeknek. A vádirat szerint 1996 és 1999 között az áfában, fogyasztási, jövedéki adóban, az útalap-hozzájárulásban jelentkező adóhiány összesen 1 milliárd 097 ezer 361 forintot tett ki. Az I-VIII. rendű vádlottakat (D. Pétert, M. Jánost, B. Attilát, Sz. Lászlót, K. Árpádot, V. Lászlót, H. Györgyöt és C. Sándort csupa megyebeli lakost) adócsalással vádolják, egyeseket magánokirat-hamisítással, a számviteli fegyelem megsértésével. A VI. rendű vádlott volános középvezető, a VII-VIII. rendű volános kútkezelő.

Valószínűleg az 1996 tavaszán elhunyt M. László volt a történet elindítója, kapcsolatai révén a piacszerző, akinek halála után D. Péter vette át az irányítást. A vádirat szerint a Körös Volán vezérigazgatóinak kizárólagos hatáskörébe tartozott a gázolaj zártkörű pályázatos beszerzésében való döntés.Mint elhangzott, az eladók minden liter gázolaj után jutalékot fizettek. AZ APEH Békés Megyei Igazgatóságának munkatársai egy áfa-visszaigénylés rutinszerű ellenőrzése során tettek feljelentést az adónyomozóknál.

A nyomozás kezdeti szakaszát követően a megyei főügyészség közvetlenül fokozott felügyeletet gyakorolt a nyomozás felett.

[origo]