Múlt évben 429 alkalommal interpelláltak a parlamentben a képviselők. Ebben a műfajban Orbán Viktornál népszerűbb címzett volt Torgyán József, akitől 53 esetben kértek - ha nem is kaptak mindig tárgyszerű - választ. Azóta változott a helyzet, s ha a kisgazda napi helyzet úgy hozza, ezután ismét Torgyán interpellálhat.

Orbán Viktor miniszterelnököt a parlament 19 ülésén összesen 42 ízben interpellálták. A kormányfői válaszadás a házszabály szerint csak minden harmadik ülésen kötelező. Igaz, ezt a regulát még az Áder-féle parlamenti időszámítás kezdete előtt iktatták az ügyrendbe, amikor még a "hetente" kifejezést az eredeti értelmében használták. De a kormánypártok a háromhetenkénti tárgyalási rend mellett is láthatóan igyekeznek megkímélni a közszereplések e nehezebb műfajától a kormányfőt. Mindössze két esetben címeztek hozzá interpellációt, és ekkor is a kisgazdák soraiból. (A Fidesz- és az MDF-frakció a parlamenti pengeváltás helyett alkalmasint a miniszterelnöki monológokért lelkesedett.)

Interpellációs időszakban az ellenzék soraiból legtöbbször az SZDSZ tüntette ki figyelmével a kormányfőt, aki 19-szer válaszolt is nekik, hozzávetőlegesen kilenchetenként. Az MSZP 15, a MIÉP - amely a kényes ügyek szavazásánál rendszerint a kormánnyal voksolt - 5 esetben interpellált Orbán Viktorhoz.

Bár az interpelláció fegyvere általában jobban csillog az ellenzék kezében, 2000-ben a kormányoldalon is gyakorta (132 esetben) éltek e lehetőséggel. A koalíciós pártok közül a Fidesz-MPP interpellált a legtöbbször, 56 ízben vonta kérdőre a minisztert, majd voksolt meggyőző többséggel a válasz elfogadása mellett. Az FKGP 44, az MDF 32 alkalommal tette ugyanezt. Az ellenzéki interpellációk száma 294 volt, de az eloszlás itt sem létszámarányos. Az SZDSZ 136-szor interpellált, az MSZP 119 alkalommal, a MIÉP pedig 39 esetben.

Tavaly összesen 161 azonnali kérdést intéztek a kormány tagjaihoz. Ebben a műfajban a leggyakoribb címzett a miniszterelnök volt, aki 29 kérdést kapott. Járai Zsigmond akkori pénzügyminiszterhez kettővel kevesebb azonnali kérdést intéztek, Pintér Sándor belügyminiszter 23, Torgyán József 22 alkalommal volt azonnali kérdés címzettje.

Ha egyvégtében interpelláltak volna a honatyák 2000-ben, 15 órán belül végeztek volna a kabinet parlamenti ellenőrzésével. A kormány a plénum előtt közel 14 órán át "magyarázta a bizonyítványát".

(Magyar Hirlap)

Ajánló: